Archief per maand:
Archief per jaar:

Coffeeshop schuldig zonder straf

De strijd tegen vervolging van coffeeshops is vertraagd, niet afgelopen. Dat zegt de Hoornse advocaat Hugo Ter Brake, nadat het Amsterdamse gerechtshof zijn cliënten schuldig heeft verklaard zonder straf uit te delen.

G.P. (45) uit Bovenkarspel, E. van der W. (42) uit Hoogkarspel en de in Zwaag woonachtige L.S. (31) zijn de drijvende krachten achter coffeeshop Best Friends aan de Molukkenstraat in Amsterdam. Begin 2011 hebben ze in een huurwoning in de hoofdstedelijke wijk IJburg hun voorraad, 8,5 kilo hennep en 360 voorgedraaide joints liggen.

Dat is bijna 20 keer zoveel als toegestaan en dus hartstikke strafbaar, want het zogenoemde achterdeurbeleid laat slechts een voorraad van 500 gram toe. De West-Friezen belanden voor de Alkmaarse rechtbank, die vonnist: schuldverklaring zonder oplegging van straf. De in dit soort zaken gespecialiseerde strafpleiter Ter Brake bepleit veertien dagen geleden in hoger beroep echter om het openbaar ministerie niet-ontvankelijk te laten verklaren en zo een politiek signaal af te geven.

Het hof beslist echter net als de rechtbank. De advocaat-generaal krijgt ook niet zijn zin met een eis twee maanden cel voorwaardelijk voor de drie mannen en een voorwaardelijke boete van 8500 euro voor de coffeeshop. Daar is Ter Brake blij om, niet om het arrest. “We overwegen om in cassatie te gaan. Er moet een einde komen aan de vervolging, want iedereen weet dat het achterdeurbeleid in de praktijk niet werkt.”