Archief per maand:
Archief per jaar:

Dakloze ‘correct’ van verzameling verlost

 

Opruimen die viezigheid... Foto: rtvnh.nl

Opruimen die viezigheid…
Foto: rtvnh.nl

Commotie over een populaire video van een Alkmaarse Facebookgroep. Daarop is te zien hoe twee geüniformeerde mannen de bezittingen van een dakloze in een vuilniswagen smijten. Alkmaars burgemeester Piet Bruinooge: “Er is correct gehandeld.”

Een getuige filmde de ‘opruimactie’,waarbij de man zelfs zijn schoenen en fiets ziet verdwijnen. Hij probeert tevergeefs te redden wat er te redden valt. De zwerver wordt hardhandig verwijderd.

Dit zijn de beelden, met dank aan de regionale zender RTVNH: http://www.rtvnh.nl/nieuws/160708/handhavers-bestelen-zwerver-van-laatste-bezittingen-video.

Steun

Op Facebook krijgen de zogenoemde handhavers van stadstoezicht onder uit de zak, terwijl het slachtoffer massaal wordt gesteund. Sommigen roepen op spullen in te zamelen voor de dakloze.

De gemeente Alkmaar heeft naar aanleiding van videobeelden een onderzoek ingesteld. Op basis van deze feiten concludeert de gemeente dat de handhavers volgens afspraak en juist hebben gehandeld. Burgemeester Bruinooge zegt vanmiddag: “De man verzamelt obsessief vuilnis, is agressief en zorgt voor overlast.”

De persoon in kwestie zwerft al vanaf ongeveer 2000 in en rondom winkelcentrum De Mare en zorgt daar, aldus de burgemeester, regelmatig voor overlast. Hij is bekend bij meerdere instanties en krijgt professionele hulp aangeboden.

“De man verzamelt al jaren vuilnis uit containers die bij De Mare staan en spreekt bezoekers van het winkelcentrum aan. De laatste tijd wordt het verzamelen obsessiever en wordt hij steeds agressiever. Hij draagt een mes bij zich en heeft daar mensen meermalen mee bedreigd. Ook verbaal is hij agressief. De man heeft meerdere gebiedsverboden, waaronder in De Mare en een supermarkt. Een aantal keren heeft de politie hem bekeurd, omdat hij die verboden aan zijn laars lapte.”

Verrot

“Deze week kwam er een melding bij stadstoezicht dat de man wederom veel afval had verzameld uit de containers bij De Mare, zeker 700 kilogram, waaronder verrotte etenswaren, fietswrakken, kapotte stoelen en ander restmateriaal. Dit afval levert een gevaar op voor de volksgezondheid. Er zijn ook ratten gesignaleerd bij de spullen die gisteren zijn weggegooid.”

“Stadstoezicht is daarop naar De Mare gegaan en heeft geïnspecteerd waar het door de wijkagent gesignaleerde afval stond. Vervolgens is Stadswerk ingeschakeld om het afval af te voeren. De verspreide videobeelden tonen een deel van het opruimen van al het genoemde afval bij het Europaplein, waaronder een wrakfiets volgepakt met tassen met etensresten en afval.”