Archief per maand:
Archief per jaar:

Dé aanraders: Ellory, Connelly en Magee

Een koffer vol spannende boeken 1

‘Een koffer vol spannende boeken’ helpt mijn geachte lezers hopelijk op weg naar hun favoriete reisbestemming, met hun favoriete thrillers bij zich. Ik zal de komende weken, zeker zolang de Maand van het spannende boek (juni) duurt, de beste thrillers aan u opdienen.
Om te beginnen met  de allerbeste, met dé aanraders. Opvallend is het debuut van Magee, en verwacht is Connelly´s nieuwste. Ellory maakte de laatste jaren steeds beter werk, zodat hij een plaatsje krijgt bij illustere namen als Connelly, Coben en Lehane.
1.Doug Magee: Neem nooit afscheid
Uitgever Anthos
€19,95
Twintig jaar na Whitley Striebers ‘Billy’ een topthriller over ‘de grootste nachtmerrie die ouders kan overkomen: de ontvoering van hun kind’. Het gaat om vier kinderen die worden opgehaald voor een zomerkamp en dan in handen blijken te zijn van een stel klungelaars. Die mogelijk handelen in opdracht of in samenwerking van onbekenden die mogelijk over meer criminele professionaliteit en minder of geen geweten beschikken. Alsof dat niet genoeg is, rijst het sterke vermoeden dat met de vier ouderparen, of althans een of twee, ook iets loos is. Karakters zijn het zonder meer. Een psychologische goudkust, in een aangename schrijfstijl, een hoog tempo, een perfecte lengte. Wat een debuut.
2. Michael Connelly: De herziening
Uitgever Boekerij
€19,95

‘De herziening’ is het ultieme vakantieboek. Een pareltje. De ideale combinatie van policier en legal thriller, volgestopt met karakters van 24 karaats goud en dialogen van diamant.
‘De Lincoln-advocaat’, de verfilming van Connelly’s gelijknamige kraker uit 2006, is zojuist gaan draaien in de bios en is vanaf 24 augustus te koop op DVD. Strafpleiter Mickey Haller, die kantoor houdt op de achterbank van een Lincoln Town Car, is in volle glorie terug. Maar niet als verdediger, maar voor een keertje als officier van justitie. Hij moet als onafhankelijke jurist  proberen kindermoordenaar Jessup weer veroordeeld te krijgen. Amerika’s hoogste rechtsinstantie heeft geoordeeld dat er herziening moet plaatshebben van het vonnis dat 24 jaar geleden tegen Jessup is uitgesproken (levenslang). DNA-onderzoek, wat destijds niet mogelijk was, lijkt Jessup vrij te pleiten.
Haller gaat niet alleen de strijd aan tegen deze geslepen boef en diens nog geslepener advocaat Royce. De Lincoln-advocaat laat zich bijstaan door een van zijn exen, in het dagelijks leven aanklager, en door zijn halfbroer, Connelly’s ongeëvenaarde anti-held Harry Bosch.  De laatste gaat heel ver om Jessups duistere bedoelingen bloot te leggen. Waardoor de rechercheur, die in ‘Tweede leven’ (2010) zijn ex verloor en sindsdien zijn puberdochter Maddie moet opvoeden, opnieuw persoonlijke problemen dreigt te krijgen.
3. R.J. Ellory: Een mooie dag om te sterven
Uitgever De Fontein
€19,95
Het ontroerendste verhaal dat ooit is geschreven over de onmenselijkste aller misdrijven: seriemoorden. John Costello is de enige overlever van seriemoordenaar De Hamer van God. Hij gaat als researcher werken bij een krant en komt zo in aanraking met de politie die op jacht is naar een nieuwe seriemoordenaar, die de moorden van zijn voorgangers kopieert. Karakters, dialogen, intrige, sfeer, er is geen speld tussen te krijgen. Grote klasse.
Arno Ruitenbeek
 
PS: Ik werk al jaren mee aan de Detective & Thrillergids van Vrij Nederland. Honderden recensies, mooie interviews, aardige weetjes. Kortom, een must voor de thrillerliefhebber. Iets om te bewaren.

Die van dit jaar kwam op 25 mei en is overal in het land te koop. Maar haast u, want de gids is zeer populair