Archief per maand:
Archief per jaar:

De onvergankelijke schoonheid van Connelly en Baker

Ook negentiende thriller rond Harry Bosch magistraal

Michael Connelly: De val

De Boekerij

19,95 euro

Luisterend naar ‘Over the rainbow’ (The Italian Sessions) van Chet Baker besef ik eens te meer welk een magistraal schrijver Michael Connelly is. ‘De val’, zijn negentiende thriller rond rechercheur Hieronymus – zeg maar Harry – Bosch is van dezelfde onvergankelijke schoonheid als het werk van Baker.

Chet Baker viel in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 mei 1988 uit een raam van hotel Prins Hendrik in Amsterdam. Hij overleefde het niet. Nog immer zijn de talloze fans van de trompettist en zanger het niet eens  over de vraag of Baker is gesprongen, het leven vol drugs en drank zat. Of dat hij is gevallen, stoned als een garnaal die dacht dat-ie kon vliegen. Of geduwd door een dealer, die nu eindelijk wel eens zijn geld wou hebben.

,,Ja, in sommige gevallen kom je daar nooit achter”, zegt jazzliefhebber Harry Bosch tegen zijn dochter Maddie. De vijftienjarige puber heeft Bakers ‘My funny Valentine’ opstaan, als pa thuiskomt  om de dossiers te bestuderen van een zaak die verdomd veel op die van Baker lijkt. Lobbyist George Irving heeft een kamer gehuurd in een hotel, op luttele afstand van zijn huis en gezin, heeft een halve fles whiskey soldaat gemaakt en is van het balkon tsja: wat? Gevallen? Geduwd? Was het een ongeluk, zelfmoord of moord? In sommige gevallen…

Bosch’ oude baas en vijand Irvin Irving is de vader van het slachtoffer. Het huidige gemeenteraadslid van LA, wiens belangrijkste taak er uit lijkt te bestaan de politie dwars te zitten,  eist van de korpsleiding dat Bosch het onderzoek leidt. Irving senior stuurt aan op een eenduidige uitkomst: moord. Wij, Boschofielen, weten dat Harry zich niet, nooit laat sturen en zeker niet door politici.

Terwijl iedereen en alles hem in de nek hijgt over de affaire-Irving, en zelfs partner David Chu niet te vertrouwen blijkt, gaat Bosch rustig door met een uiterst curieuze onopgeloste verkrachtings- en moordzaak waarin de verdachte een achtjarige jongen zou moeten zijn.  De ontknoping is om stil van te worden, na een zoveelste onvoorziene wending.

20 jaar geleden verscheen de eerste Nederlandstalige Connelly. Twee decennia onafgebroken topkwaliteit, dat is een prestatie van formaat. Daar past slechts een eerbied zwijgen. Of op de achtergrond de breekbare stem en dito trompet van Chet Baker. Ik kies dit keer Çhet Baker, My funny Valentine’, een cd met veertien nummers waaronder ook het ontroerende ‘Somebody to watch over me’. Verschenen op Pacific Jazz (Capitol Records ), 1994.

ARNO RUITENBEEK