Archief per maand:
Archief per jaar:

‘DEA-undercover Mono eind 2012 nog actief’

 Door Arno Ruitenbeek

Velserbroek – De  Amerikaanse criminele infiltrant Mono was ook na de IJmuidense Vista-zaak actief in Nederland. DEA-agent Mono staat op een foto in Amsterdam, eind 2012. Advocaat Michel de Klerk uit Velserbroek meldt dit opzienbarende nieuws.

De drugsbende rond de IJmuidense ondernemer Freek de K. uit de regio werd opgerold in 2010. Sinds een half jaar draait het hoger beroep tegen De K. (acht jaar cel bij de rechtbank) en zijn medeverdachten uit de regio. Vanaf 20 mei gaat het om een nieuwe veroordeling. Of vrijspraak, wegens de verboden inzet van een criminele infiltrant.

Mono's cokehandeltje: ook in 2012.

Mono’s cokehandeltje: ook in 2012.

Want de advocaten beweren dat de Drugs Enforcement Administration (DEA) via haar Colombiaanse undercoveragent Mono de IJmuidenaren heeft uitgelokt om 70 kilo cocaïne te kopen. Dat was onderdeel van een partij van 1000 kilo die de DEA naar Polen bracht, waar een drugsbende moest worden betrapt. Daarvoor zit in de gevangenis van Warschau de Nederlander Attila G. vast.

Samenwerking

Het openbaar ministerie daarentegen zegt niet met de DEA en Mono te hebben samengewerkt in de Vista-zaak. Dit ondanks recent opgedoken officiële VS-documenten waarin staat ‘dat de undercoveroperatie al in de periode 2007-2009 in volle gang was en dat daarbij ook reeds werd samengewerkt tussen de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten’.

Om de waarheid te achterhalen, laat het Amsterdamse gerechtshof onderzoek doen. In januari van dit jaar toog een commissie van raadslieden, rechter-commissaris en advocaat-generaal M. Leenaers naar Warschau om G. aan de tand te voelen. G. heeft Mono in 2008 ontmoet in Bloemendaal, waarna de infiltrant hem in februari 2009 vroeg contact te leggen met de Nederlanders.

Zojuist keerde de commissie terug van een tweede verhoor van G. De Klerk: ,,Ik heb hem een foto uit december 2012 getoond uit het dossier-Kasinda rond een Colombiaanse cocaïnehandelaar. De politie heeft die foto genomen tijdens observatie van die Colombiaan voor zijn woning aan de Pieter Calandlaan in Amsterdam. Naast deze man staat een tweede man, die Atilla G. voor 99 procent herkende als Mono.”

Stappen

De Klerk trekt daaruit twee conclusies: ,,Mono was ook vorig jaar nog in Nederland voor uitlokking. Het OM was opnieuw op de hoogte van zijn bestaan.” Met zijn collega’s zal De Klerk de komende dagen stappen ondernemen om het OM te dwingen openheid van zaken te geven.

Het OM wil hier niet inhoudelijk op ingaan: ,,Resultaten van de commissie worden voorgelegd aan het hof ter beoordeling.”