Archief per maand:
Archief per jaar:

Deal met Fred R. schopt liquidatieproces in de war

schaalDoor Arno Ruitenbeek

Badhoevedorp – De voor gisteren geplande zitting in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage is vervallen. De deal die het OM sloot met Fred R. heeft het schema van het hof door de war gegooid. De voortgang in alle elf zaken is zo goed als zeker op 30 september.

Een dag eerder, maandag 29 september wordt alleen een getuige verhoord in de zaak-Jesse R. Maar dinsdag wil het Amsterdamse gerechtshof antwoord geven op de vele vragen en verzoeken die de advocaten hebben gedaan naar aanleiding van de met R. gesloten overeenkomst. Ook de door de advocaten-generaal in ingebrachte verklaringen van R. komen natuurlijk ter sprake.  Het hof kan echter ook later besluiten en op die dertigste september nog nadere vragen stellen aan de verdediging en de AG’s.

Veertien dagen geleden  werd bekend dat Fred R., net als in eerste aanleg ‘Vieze’ Peter la S. deed, is leeggelopen in ruil voor halvering van zijn straf (van 30 naar vijftien jaar cel). De voorheen zo zwijgzame ‘moordmakelaar’ R. beweert dat Willem Holleeder, Dino S. en Ali A. opdracht gaven tot de moorden. Bij de rechtbank gingen S. en A. vrijuit, Holleeder werd niet eens vervolgd. Dat zou wel eens heel anders kunnen uitpakken in hoger beroep, door R.’s late en daardoor extra verrassende openhartigheid.

Moorden

Elf verdachten staan in het streng beveiligde justitieel complex Schiphol (Badhoevedorp) terecht voor een aantal liquidaties en moordvoorbereidingen. Peter la S., Sjaak B., Ali A., Mohamed ‘Moppie’ R., Jesse R., Fred R., Siegfried S., Nanpaul de B., Freek S., Chay Pin S. en Dino S. zouden in wisselende samenstelling verantwoordelijk zijn voor een reeks moorden.

Het gaat om de afrekening met Salim Hadziselimovic en Djordje Ilic op 1 april 1993 in Ouderkerk aan de Amstel, de moord op de 37-jarige sportschoolhouder Tonny van Maurik op 19 april 1993 in Amsterdam en de dodelijke schoten op Henie Shamel en Anne de Witte op 8 mei 1993 in Antwerpen. Verder staan de verdachten terecht voor de moord op Kees Houtman op 2 november 2005 in Amsterdam en het doodschieten van kroegbaas Thomas van der Bijl, in zijn café in de hoofdstad op 20 april 2006.

Ali A. zou opdracht hebben gegeven voor de moorden op Houtman en Van der Bijl. Ook zou hij Atilla Ö., August Adjoeba (die in augustus 2008 alsnog werd doodgeschoten) en nog een ander persoon willen laten ombrengen. Sjaak B. zat achter een grote wapenvondst in een villa van actrice Katja Schuurman in Vinkeveen in 2003.

Jesse R. en Mohamed R. zouden op 26 oktober 2000 in Amsterdam iemand hebben neergeschoten, die overleefde. Justitie gooide het in 2007 op een akkoordje met de kroongetuige in het liquidatieproces, Peter La S. Deze huurmoordenaar heeft zelf een liquidatie en een aantal moordpogingen bekend.

Het hoger beroep sleept zich al maanden voort en zal ook nog wel enige tijd duren, helemaal na de deal met R. In eerste aanleg werd er vier jaar lang geprocedeerd; dt was weer deels te wijten aan de deal met La S. en zijn hoog oplopende problemen met het OM.