Archief per maand:
Archief per jaar:

Deen-overvaller krijgt 40 maanden

Naelle J. (22) uit Hoorn is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 maanden, voornamelijk voor zijn leidende rol in de overval bij de Deen op 17 januari 2016.

Twee mannen, in donkere kleding, met capuchons over het hoofd, komen die zondag rond 18 uur de supermarkt aan het Stan Kentonhof in Hoorn binnen. Ze bedreigen het personeel met (nep-)vuurwapens en maken 1450 euro buit. Volgens de Haarlemse rechtbank hebben J. en zijn  mededader hiermee zeer ernstig inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de hoofdzakelijk minderjarige slachtoffers.

J. heeft geen moment bij de gevolgen van de misdaad stilgestaan, aldus het vonnis. Normaliter staat voor zo’n overval twee jaar cel. Maar het feit dat J. het plan bedacht, dat hij de tweede man ronselde en een eerdere, deels voorwaardelijke veroordeling voor een straatroof werken strafverzwarend.

Het rechtscollege verwerpt daarom ook het pleidooi van zijn advocaat om uit te gaan van het gelijkheidsbeginsel. De minderjarige, tweede overvaller kreeg ‘maar’ een werkstraf 160 uur en 24 dagen jeugddetentie, dus zou J. ook een veel lagere straf moeten hebben dan de vijf jaar die waren geëist.

De Hoornaar heeft bovendien niet alleen deze zaak bekend, maar ook het bezit en de uitgave van valse biljetten van 50 euro en een woninginbraak. Echter, in J.’s jeugdige leeftijd zien de rechters toch een reden om het te laten bij drie jaar en vier maanden. Daar komen wel de twee weken bovenop die nog uitstaan van de straatroof.  

J. moet Deen en de medewerkers van de super in totaal 15.140 euro schadevergoeding betalen. Twee andere winkels in Hoorn die hij opscheepte met een valse vijftigje, krijgen 100 echte euro’s samen van hem.