Archief per maand:
Archief per jaar:

DekaMarkt bindt strijdt aan met overvallers

Politie kijkt via Live View-videosysteem constant mee op winkelvloer

Door Arno Ruitenbeek

Enkhuizen – De directie van DekaMarkt bindt de strijd aan met overvallers via 24 uurs-videosysteem Live View. De overval op de DekaMarkt in Enkhuizen is een extra impuls in het streven naar veiligheid voor personeel en klanten.

Op dinsdag 19 maart werd het filiaal van DekaMarkt aan het Koperwiekplein in Enkhuizen overvallen. De dader bedreigde een caissière met een groot keukenmes. Nagekeken door de geschrokken medewerkers en klanten verdween de vooralsnog onbekende overvaller met de kassalade met inhoud. “Achter dit zinnetje gaat een groot drama schuil”, zegt directeur DekaMarkt Onno de Groot, die zich het lot van personeel en klanten enorm aantrekt.

De Groot: “Overvallers als deze man gaan er met een paar honderd euro vandoor. Maar ze beseffen niet dat tegenover die relatief geringe buit een gevolgschade staat, die bijna altijd een factor 20 of 30 groter is. Slachtoffers en getuigen lopen trauma’s op, die soms om jarenlange behandeling en begeleiding vragen.” DekaMarkt heeft een speciaal team voor de opvang van personeel dat betrokken is geweest bij zo’n incident. Naast de kosten daarvoor zijn er de, niet kinderachtige investeringen in aanvullende veiligheidsmaatregelen. “En dat geld geven we met liefde uit, als we daarmee de veiligheid van ons personeel en onze klanten verder kunnen vergroten. ”

Helikopter

De DekaMarkt-directeur aarzelde vorige week geen moment. Beveiligingsbedrijf SecMan kreeg de opdracht het Enkhuizer filiaal aan te sluiten op Live View. Dit videosysteem maakt het potentiële overvallers en inbrekers (nog) moeilijker en vergroot de pakkans. Via Live View heeft de meldkamer van SecMan de mogelijkheid om zeven dagen per week, 24 uur per dag te zien wat er op de winkelvloer gebeurt. Registreren de camera’s een overval of inbraak, zet de meldkamer van SecMan die beelden gelijk door naar de meldkamer van de politie. Die stuurt onmiddellijk een helikopter en auto’s naar de winkel. 112 bellen gaat langzamer.

Live View deed ruim een jaar geleden zijn intrede bij DekaMarkt. Nadat de vestiging in winkelcentrum De Korenbloem in Zwaag (gemeente Hoorn) in januari 2012 op gewelddadige wijze was overvallen, werd de eerste Live View daar geïnstalleerd. De Groot: ”Door ‘Zwaag’ is de aansluiting van alle 85 winkels versneld. Medio dit jaar moet deze operatie zijn afgerond.” Het overgrote deel van de medewerkers heeft al een RAAK-overvaltraining gehad, de rest volgt binnenkort. RAAK staat voor: rustig blijven; aanvaard bevelen en volg deze snel en kalm op; afgeven van het geld waarom wordt gevraagd; kijk goed en probeer het signalement te onthouden voor de politie. “In Enkhuizen volgde het personeel keurig dit protocol. We zijn reuzentrots op hun handelwijze.”

Draagbaar

Daarmee is de strijd tegen het boevengilde nog niet gestreden, laat de bezorgde directeur weten. ,,Het personeel van het filiaal Koperwiekplein krijgt draagbare overvalknoppen. Bij onraad kunnen ze direct alarm slaan, hoeven ze niet meer naar het kantoor te lopen.” Verder zullen interventieteams van SecMan, zowel in uniform als in burger, op steeds wisselende tijden opduiken in deze en andere supermarkten. Bijvoorbeeld bij de opening of sluiting van de winkel, of bij andere zogenoemd kwetsbare momenten zoals de geldtransporten. “Die worden nu ook tijdig aangekondigd en bekeken via Live View.”

Daling

Dit jaar januari en februari zijn landelijk in totaal 27 overvallen gepleegd op supermarkten. In dezelfde periode in 2012 waren dat er nog 53, een daling van 49 procent. Dat blijkt uit cijfers, verstrekt door SecMan. In totaal werden vorig jaar 184 supermarkten overvallen. Het aantal overvallen op supermarkten in Noord-Holland ging van 56 in 2011 naar 29 in 2012, een daling dus. Opvallend is dat in 2012 de meeste overvallen werden gepleegd op dinsdag. De vroege avond (18 tot 21 uur) scoort het hoogst, maar liefst 80 overvallen werden tussen deze tijdstippen gepleegd.

Meestal was er een dader (81 keer), gevolgd door 71 met twee daders. Bij 42 procent (van het totaal) was een  steekwapen in het spel, bij maar liefst 51 procent werd gebruik gemaakt van een vuurwapen. Veelal werd een bedrag tussen de 500 en 1000 euro buitgemaakt. Het oplossingspercentage bedraagt 45 procent.