Archief per maand:
Archief per jaar:

Derde verdachte overleden

Tot 21 maanden cel geëist voor woningoverval Heerhugowaard
Amsterdam – Het openbaar ministerie (OM) heeft in hoger beroep celstraffen van 21 en achttien maanden, waarvan respectievelijk zeven en acht voorwaardelijk geëist tegen twee mannen die verdacht worden van een overval op een woning op de Neslaan in Heerhugowaard op 12 mei 2011. De zaak tegen een derde verdachte is geëindigd omdat deze inmiddels is overleden.

Een 25-jarige man uit Alkmaar, die op visite was in de desbetreffende woning, stond in de woonkamer toen hij bij de achterdeur twee mannen zag staan. Hij riep de bewoner, een 31-jarige man, die naar de woonkamer kwam. Op dat moment waren beide overvallers de woning al binnengekomen. De overvallers eisten geld dat de bewoner schuldig was aan éen van hen en pakten de bewoner en de man die op visite was vast om hun kleding te doorzoeken.Om hun eis voor geld kracht bij te zetten, werd de bewoner meermalen met een bierflesje tegen zijn hoofd geslagen. De overvallers gingen er vandoor met geld en een mobiele telefoon. Twee verdachten werden in juli 2011 opgepakt, een derde meldde zichzelf.

Schuldeiser

De schuldeiser was de inmiddels overleden verdachte.De twee zaken bij het Amsterdamse gerechtshof betroffen de kennis die is meegegaan naar de woning en de man die aan de overleden dader zou hebben gezegd dat er geld was. Deze laatste wordt gezien als medeplichtige.

De Alkmaarse rechtbank veroordeelde beide mannen tot respectievelijk tien en acht maanden (deels voorwaardelijk) cel, na een eis van de officier van justitie tot 42 en 28 maanden (beide deels voorwaardelijk) celstraf.

Het OM en één van de verdachten stelden hoger beroep in. Het appel van het OM richt zich tegen de bewezenverklaring door de rechtbank en de hoogte van de opgelegde straf.

Uitspraak over twee weken.