Archief per maand:
Archief per jaar:

Derder ‘Bolitar’ uit 1996 nu ook in Nederlands vertaald

Van Coben krijg je nooit een overdosis

 

Harlan Coben: Vermist

De Boekerij
15 euro
God zij geprezen voor de Amsterdamse uitgever (De) Boekerij. De vele Cobenjunks konden, in aanloop na een nieuwe thriller, hun ernstige verslaving onderhouden met twee, nooit eerder in het Nederlands verschenen ‘Bolitars’. De enige drug waar je nooit een overdosis van kan krijgen.
‘Vermist’, uit 1996, is de derde uit de reeks over het voormalige basketbaltalent Myron Bolitar. De jurist wordt, na zijn zware knieblessure, eerst undercoveragent bij de FBI en begint dan zijn eigen sportagentuur MBSportReps. Hij rolt elke weer in een avontuur, dat hem steevast in groot gevaar brengt.
Niet alleen omdat hij kleine en grote boeven hindert bij de uitvoering van hun snode plannen. Maar ook omdat hij een (zeer sympathieke) wijsneus is die met zijn hilarische opmerkingen menig, tegen humor geïnjecteerde misdadiger en bijgoochem tegen de haren in strijkt. In gevatheid vindt Myron zijn gelijke in vriend en investeerder Windsor Horne Lockwood III. De puissant rjike Win is echter zijn meerdere in vechtsporten en pijnlijke uitschakeling van opponenten.
De knieblessure van tien jaar geleden speelt een grote rol in ‘Vermist’. Myron gaat tegen beter weten in weer op het hoogste niveau basketballen bij de Dragons. Met een verborgen agenda, want hij moet in opdracht van de grootaandeelhouder van de club de spoorloos verdwenen Dragons-topspeler Greg Downing zien te vinden.
De queeste levert een moord en aanwijzingen voor grove chantage en afpersing op. Downing blijkt een gokker, die een schuldeiser voor twee miljoen dollar achter zich aan heeft. Maar is dat de reden waarom hij van de aardbodem verdween?
Een overgetelijk goed boek. Als je de tranen niet over de wangen rollen van het lachen, vreet je je nagels op van de spanning. Er zijn maar weinig schrijvers die kunnen tippen aan Cobens karakters, dialogen, opbouw en intriges.
ARNO RUITENBEEK