Archief per maand:
Archief per jaar:

Voor diefstal van grafletters twee jaar opsluiting

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem – Remco O. (41) verdwijnt voor twee jaar in een inrichting voor stelselmatige daders. De rechtbank legde hem deze ISD-maatregel op voor diefstal op begraafplaats Westerveld in Driehuis.

Op 21 januari van dit jaar heeft O. eerst geprobeerd sierkettingen van graven te stelen. Omdat hij ze  wel beschadigde maar niet kon los krijgen, richtte hij zich met meer succes op de koperen en bronzen letters en cijfers op andere grafstenen.  Hij stopte zijn buit in een rugtas en ging er op de fiets vandoor.

Een medewerker was ooggetuige geweest en seinde de politie in. De agenten konden O. niet ver van de begraafplaats staande houden.  In zijn tas zaten nog wel de schroevendraaier die hij had gebruikt, met verse modder er op. Onderweg moet hij de letters hebben weggegooid.

De Haarlemse verdachte is een bekende in het drugsmilieu, die in de afgelopen vijf jaren onder meer drie keer is veroordeeld tot celstraffen. De rechters vrezen dat hij opnieuw in de fout zal gaan. Om de maatschappelijk optimaal te beschermen tegen de overlast die O. veroorzaakt , blijft er volgens het vonnis niets anders over dan twee jaar opsluiting. Het gaat om de volle 24 maanden, het voorarrest wordt er in dit geval niet van afgetrokken. De officier van justitie, die ook ISD had geëist, had de rechtbank op deze regel in de wet gewezen. O. moet twee gedupeerden van de diefstal en poging daartoe 1237 euro schadevergoeding betalen.