Archief per maand:
Archief per jaar:

Dit is dé spannende roman van 2012

Hart grijpt je bij de strot

John Hart: Het ijzeren huis
Luitingh
19,95 euro
Ook nu weer grijpt Hart me bij de strot, zet mijn wereld op de kop en laat me overdonderd achter in een hel verlichte kamer, die even tevoren stikdonker was. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat iemand zo’n aangrijpend boek kan schrijven over zulke uiteenlopende zaken als broederliefde en schizofrenie en tegelijkertijd een vijfsterrenthriller van maakt?  
‘Onschuld’ deed mijn collega-recensent van de Volkskrant in huilen uitbarsten, ‘zo godvergeten mooi’ vond hij het. En terecht. ‘De wet en de leugen’ was bij mij al als een bom ingeslagen, dus vreesde in een tegenvallertje met ‘Het ijzeren huis’. Mooi niet.
Opnieuw zijn, door hun (gebrek aan) opvoeding en afkomst geestelijk geknakte kinderen de hoofdpersonen. Nu over de twee broers uit een weeshuis, van wie de sterkste huurmoordenaar voor en rechterhand van een maffiabaas wordt. De jongste, zwakkere wordt geadopteerd door een steenrijke senator en zijn vrouw.
Op het moment dat de oudste broer zich wil terugtrekken uit de criminaliteit, omdat hij een lieve vrouw heeft ontmoet, gaat alles mis. Er vallen vele doden en er zijn vele raadsels op te lossen, voordat de duisternis afneemt en ik met een diepe zucht het boek dichtsla. Ontroerd blijf ik een paar minuten zitten en weet: dit is dé spannende roman van 2012.

ARNO RUITENBEEK