Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Dom’ om overvallen te plegen in knalrode huurauto

Graphic1

 “U denkt toch niet ik zo dom ben dat ik met een knalrode huurauto, met in koeienletters ‘Bo-rent, € 14,95’, overvallen ga plegen?” Antwoord van de Alkmaarse rechtbank krijgt Yahya Y. (26) uit Nijmegen niet.

Maar dat zijn voorarrest wordt verlengd tot in elk geval de volgende formele zitting op 1 april, zegt genoeg: “De ernstige bezwaren zijn onverkort aanwezig”, aldus het rechtscollege. Het heeft Y. vanmorgen stug horen volhouden dat hij op 30 september 2015 slechts een auto heeft gehuurd, daarmee in Amsterdam de Nijmegenaren Galid H. (20) en Jon A. (19) heeft opgehaald en ‘een rondje heeft gereden’.

Pistool

Hij zegt niet te hebben geweten dat het duo die dag rond 18 uur een Deen-supermarkt aan de Vredehofstraat in Hoorn zouden overvallen en vier uur later de vestiging van New York Pizza aan de Weerwal in Purmerend. In beide gevallen schiet een boef een keer in de lucht met een pistool, voordat het kasgeld wordt buitgemaakt. Oplettende getuigen in Purmerend houden een taxi aan en achtervolgen de auto met het drietal. De taxichauffeur alarmeert de politie. Hierdoor kan de auto met de drie mannen worden opgepakt op de IJsselmeerlaan.

“In de door Y. bestuurde wagen lagen een vuurwapen en geld. Zijn medeverdachten hebben belastende verklaringen over hem afgelegd en zijn eigen verhalen zijn ongeloofwaardig”, vindt de officier van justitie. Dat hij onkundig zou zijn geweest van de Noord-Hollandse plannen, komt in een nog vreemder daglicht te staan door de verdenking dat Y. en H. op 16 juni 2015 het Jumbo-filiaal in de 70e Malvert in de Nijmeegse wijk Dukenburg overvallen voor geld en een rol koopzegels. En dat zij het zijn geweest die op 30 augustus Domino’s Pizza aan de Groenestraat in hun woonplaats beroven van het aanwezige kasgeld.

De werkwijze komt overeen: met bivakmutsen, capuchons en sjaals vermomde mannen, mes en pistool waarmee doodsbange medewerkers worden bedreigd, fysiek geweld tegen de slachtoffers. “Feiten vol agressie”, concluderen de rechters, die daarbij ook kijken naar de misdrijven die A. worden aangewreven. Pas achttien jaar dendert hij, verscholen achter een ‘Scream’-spookmasker,  op 19 september Jack’s Casino aan het Zwanenveld in Nijmegen binnen, richt een pistool en eist de opbrengst. Als de twee croupiers dat weigeren, schiet A. twee keer in de lucht, waarna hij verdwijnt.

Doodschieten

Om drie dagen later op te duiken in een ander filiaal van het gokbedrijf aan de Houtstraat. Hij dreigt het aanwezige personeelslid dood te schieten als die een plastic zak niet snel vult met de inhoud van de kas. 29 september troggelt hij, onder dreiging van zijn pistool, de werknemer van een coffeeshop in de Jan de Wittstraat geld en wiet af. De diefstal van een bromfiets op 31 januari van het vorig jaar valt bij dit alles in het niet.

Zijn advocaat wil  dat de met grote geestelijke problemen kampende A.  behandeling en begeleiding krijgt, plus de mogelijkheid om op vrije voeten te komen en te blijven als hem een enkelbandje wordt omgelegd. Net als Y. en H. krijgt A. zijn vrijheid echter niet terug van de rechtbank. De komende weken hebben verhoren van verdachten en getuigen plaats. Op 1 april wordt bekend wanneer het meerdaagse proces tegen het trio plaatsheeft.

RB Alkmaar