Archief per maand:
Archief per jaar:

Doorrijder krijgt rijbewijs terug

door arno ruitenbeek
haarlemRijden onder grote invloed. Doorrijden na een ongeluk. Schiphol-onderhoudsmonteur Serge S. had daarvoor, naast 28 uur onbetaalde arbeid, een rijontzegging van een jaar moeten krijgen. Aldus de officier van justitie. De politierechter zorgde echter ervoor dat de Amsterdammer (49) zijn rijbewijs binnenkort terugkrijgt.

Op 21 augustus 2010 was R. met vrienden naar Sail geweest. Gezellig, met veel drank. Heen en terug een taxi. Verstandig, met drie eerdere veroordelingen voor drankrijden. Maar toen belde z’n vriendin en kregen ze ruzie over zijn afwezigheid thuis. Hij stapte dus toch in zijn auto en raasde over rijksweg 4 naar z’n geliefde.
Ter hoogte van Hoofddorp schampte hij ongemerkt een andere wagen. Een kilometer verderop zag de verdachte dat zijn linkerbuitenspiegel ingeklapt was. Hij nam de eerste afslag en reed daar in de fuik van de door de gedupeerde gealarmeerde politie. De verse lakschade en de wankele tred van de bestuurder zei genoeg. S. bleek 4,5 keer te veel te hebben gedronken.
Hij raakte voor een half jaar zijn rijbewijs kwijt. Terwijl hij met zijn onderhoudswagen vaak van Schiphol-Oost naar -Centrum moet over de grote weg. Om te voorkomen dat hij zijn baan na 21 jaar kwijtraakt, verzweeg S. zijn zonden voor zijn werkgever. Collega’s chaufferen hem nu. ,,Maar hij loopt op eieren’’, aldus de advocaat. Als de aanklager haar zin had gekregen, bleef het rijbewijs nog zes maanden ingetrokken. De rechter vonniste begripvol: een werkstraf van 40 uur en een jaar ontzegging, waarvan de helft voorwaardelijk.