Archief per maand:
Archief per jaar:

Dossier rammelt: weinig tot geen bewijs

Straf na diefstal

door arno ruitenbeek

haarlem – Piet R. (18) uit Haarlem is veroordeeld tot zeven maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Het dossier ‘Piaggio’ rammelde door gebrek aan bewijs. De Haarlemse rechtbank strafte justitie dan ook af, want de eis was twee jaar, waarvan drie maanden als stok achter de deur.

Volgens het vonnis heeft R. op 10 november 2010 op de Zeeweg in Zandvoort een scooter gestolen. De berijder en zijn passagier waren er vandoor gegaan, na een val. Maar niet bewezen is dat R. met zijn BMW de scooter heeft aangereden. Noch per ongeluk, noch opzettelijk. R. en negen andere jongeren uit Haarlem en omgeving waren onderwerp van een groot onderzoek naar ruim 70 brommerdiefstallen (vandaar de naam Piaggio, een bekend scootermerk) en bedrijfsinbraken in de regio.
Bijrijder Tommy van der M. (18) werd ook vrijgesproken van de diefstal op die tiende november. Hij heeft de BMW bestuurd toen R. de scooter meenam. Geen of onvoldoende bewijs leidde verder tot vrijspraak van betrokkenheid bij inbraken bij de Haarlemse volkstuinvereniging Zonder Werken Niets voor beiden en in een loods in Zandvoort voor R.
Hij bracht wel de diefstal van twee motorscooters en een helm in Zandvoort op zijn naam. Tegen Van der M. was 1,5 jaar, waarvan een derde deel voorwaardelijk geëist. Hij ging geheel vrijuit. Hun meerderjarige medeverdachten staan volgende week terecht. Voor de minderjarigen zijn nog geen zittingsdagen vastgesteld.