Archief per maand:
Archief per jaar:

Douane Schiphol houdt niet van orchideewortelpalkjes

Verboden Chinese medicijnen

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Costus, orchideeën en ginseng staan op de lijst van beschermde planten- en dierensoorten. Als reizigers op Schiphol worden betrapt met deze Chinese ‘medicijnen’ in hun bagage, krijgen ze fikse boetes. Gisteren bleek het te lonen de zaak te laten voorkomen. De economische politierechter kwam op lagere bedragen uit.
De douane op de luchthaven controleerde op 21 april 2010 de koffers van Yei Yao M. (59) uit Beverwijk en vond een doosje en een buisje met costus en een zakje met 200 gram orchideewortelplakjes. De verboden invoer kostte haar 350 euro. Die betaalde ze echter niet op tijd. De officier van justitie verhoogde in haar eis de boete niet.
De advocaat van de Chinese deed een beroep op het gezond verstand: ,,Dit was voor eigen gebruik.” Zijn cliënte was langer in haar geboorteland gebleven dan de bedoeling was. Daardoor waren haar medicijnen voor hartklachten en een chronische darmziekte, die ze uit Nederland had meegebracht, lang voor de terugreis op geweest. Haar familie had haar uit de brand geholpen met de traditionele middelen, en wat overbleef had ze meegenomen naar huis.
Niet breed

De rechter vond wel bewezen dat M. iets had ingevoerd wat hier niet is toegestaan. Maar hij zag tegelijkertijd dat de Beverwijkse het niet breed heeft en legde een boete van 350 euro, waarvan 200 voorwaardelijk op. Bedrijvenadviseur Thomas de G. (51) uit Amsterdam heeft bepaald geen financiële problemen. Toch ging ook zijn boete van 350 euro voor smokkel van 30 pillen, gemaakt van de geneeskrachtige plant costus, naar beneden tot 300 euro, waarvan de helft als stok achter de deur.
Op 2 november 2010 was deze verdachte uit China gekomen op Schiphol aangekomen. Hij had pillen gekocht bij een apotheek in Beijing, nadat hij daar ademhalingsproblemen had gekregen. De G. stak tijdens de loftrompet over de medicijnen die hem waren afgepakt door ‘een ondeskundige douanier’.  Daar wilde de rechter niets van weten. Begrip was er anderzijds voor De G.’s benarde positie in een ver buitenland.
Restaurantmedewerkster Ting Ting T. (30) was op 23 november 2010 op Schiphol gepakt met 217 gram ginsengschijfjes. Die had ze in China van familie gekregen. Ze kon de boete van 260 euro niet betalen. De rechter waardeerde het dat ze helemaal uit haar Belgische woonplaats Gent was gekomen om dat te vertellen. De boete werd geheel voorwaardelijk.
Qu Yung Q. (27) bleef daarentegen in Italië. Dat moest hij bezuren. Voor de invoer van een kilo ginseng op 19 mei 2010 via de Nederlandse luchthaven moet hij 540 euro betalen. De boete was eerst 450 euro.