Archief per maand:
Archief per jaar:

Drankrijders mogen boetes in termijnen betalen

Rechter houdt rekening met financiële problemen

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Veel van de drankrijders die gisteren moesten terechtstaan, hadden grote financiële problemen. De politierechter hield daar rekening mee bij de strafoplegging. Maar niet altijd werden de boetes geschrapt of lager dan de officier van justitie had geëist, zoals de verdachten misschien hadden gehoopt.
Jesse M. bijvoorbeeld. De Haarlemmer werd op de dag voor zijn 20e verjaardag, 27 november 2011, op de Cruquiusweg in Hoofddorp betrapt.  De politie liet hem blazen en constateerde dat M. bijna tien keer te veel alcohol in zijn bloed had. Hij was, na een ruzie met zijn vriendin in een café in Hoofddorp, kwaad achter het stuur gestapt. ,,Ik wist dat ik niet meer kon rijden, maar toch ben ik me kapot geschrokken van de hoeveelheid drank die ik ophad”, zei hij schuldbewust op de zitting.
M. heeft een slecht betaald schoonmaakbaantje. Hij moet zijn auto al verkopen, om de 960 euro voor een psychiatrisch onderzoek te betalen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wil zo te weten komen of hij wel geschikt is om aan het verkeer deel te nemen. De rechter nam de eis over, maar bepaalde dat de boete van 1000 euro in vijf termijnen van 200 euro mag worden voldaan. Daarnaast werd M. veroordeeld tot negen maanden rijontzegging.
SlechtAutohandelaar Wilhelmus J. (44) moest vorig jaar zijn huis in Haarlem verkopen. Zó slecht gaat het in zijn branche. Hij brengt zijn nachten door in een caravan bij zijn bedrijf in IJmuiden, maar gaat elke dag naar Haarlem om zijn kinderen te zien. Bovendien heeft hij zijn rijbewijs nodig voor zijn werk. Dat had J. moeten bedenken, aldus de rechter, voordat hij op 9 augustus 2011 zes biertjes achterover sloeg en ‘nog even met de auto sigaretten ging halen’.

Het was de tweede keer in een jaar dat de autoboer voor rijden onder invloed in het verdachtenbankje belandde. De boete van 400 euro die de aanklager vorderde, werd in het vonnis omgezet naar een werkstraf van 48 uur. ,,Omdat u het water tot de lippen staat.” Maar onder de rijontzegging van vier maanden kwam J. niet meer uit.
Arkadiusz Z. (34) uit Nieuw-Vennep haalde op 29 november rond 18.15 uur zijn vriendin in Hoofddorp op. Hij was vergeten dat hij de nacht ervoor veel wodka had gedronken. Die was nog niet uit zijn lichaam verdwenen. De Pool blies bij een controle bijna drie keer te veel. Als zelfstandig installateur heeft Z. het niet breed, reden waarom de rechter toestond dat hij de boete van 750 euro in vijf keer mag betalen. Geëist was 850 euro. De, overeenkomstig de eis opgelegde rijontzegging van zes maanden was geen probleem. Z. rijdt al met een collega mee naar de klussen, omdat hij na de blaastest zijn rijbewijs moest inleveren.