Archief per maand:
Archief per jaar:

Drie fantastische cadeaus van Tolkien

Er was een vrolijke passant,

een afgezant, een varensgast:

hij bouwde een gondel zwaar verguld

om mee te zwerven, met als last

lading van sinaasappels geel

en meelpap als kost voor de mond;

hij gaf haar geur van marjolein

en lavendel en kardemom.

Aldus begint het gedicht Zwervend leven, geschreven door Bilbo. Inderdaad, Bilbo Balings, uit De hobbit (waarover zo meer). Het hobbitvers is terug te vinden in de bundel De avonturen van Tom Bombadil, de mysterieuze man die in het eerste deel van In de ban van de ring Frodo, Sam, Merijn en Pepijn redt van de Oude Wilgenman.

Illustratie uit De Avonturen van Tom Bombadil.

Illustratie uit De Avonturen van Tom Bombadil.

De avonturen van Tom Bomdadil is een van de drie speciale, met literatuurwetenschappelijke inleidingen en voorwoorden uitgebreide edities van Tolkiens werk waarmee de Amsterdamse uitgeverij Boekerij de talloze Ring-fans dolgelukkig maakt. Nummer twee is Boer Gilles van Ham, net als het gedichtenboek Bombadil origineel stammend uit 1962, nu opnieuw uitgegeven. Maar wel met de authentieke illustraties van Pauline Baynes plus veel extra uitleg van kenners van het werk van J.R.R. Tolkien.

Natuurlijk mag De hobbit niet ontbreken. Deze speciale editie  bevat illustraties van de hand van de meester zelf, alsmede een voorwoord van zijn zoon Christopher uit 1987 bij de voering van de 50e verjaardag van het boek dat zovelen over de hele wereld in verrukking bracht.

tolkien

De Boekerij heeft met de feestdagen in aantocht drie fantastische cadeaus in de etalage gezet. Sint en kerstman, sla uw slag.

Elk van handzame, gebonden boeken met stofomslag kost € 17,50, en van iedere uitgave is ook een e-book beschikbaar a € 11,99.