Archief per maand:
Archief per jaar:

Drie jaar voor kinderdoodslag en verbergen lijkjes

De Alkmaarse rechtbank heeft drie jaar cel, waarvan een derde voorwaardelijk opgelegd aan de 31-jarige Yasmine M. uit Alkmaar. Ze heeft haar pasgeboren baby gedood en dit lijkje en de lichaampjes van twee van haar pasgeboren kinderen verborgen.

Bewezen is kinderdoodslag, door haar baby in een badje met water te doen en alleen achter te laten. Zij heeft de baby in het badje niet ondersteund noch vastgehouden en heeft het hoofdje niet boven water gehouden, waardoor het kindje kwam te overlijden.

Er is geen bewijs dat M. daartoe het opzet had. Wel aanvaardde ze bewust de aanmerkelijke kans dat de baby door haar handelwijze zou komen te overlijden. “Het is een feit van algemene bekendheid dat je pasgeboren baby’s niet alleen in bad kunt achterlaten met het oog op verdrinkingsgevaar. Verdachte weet dat, want ze heeft haar twee zoons regelmatig in bad gedaan”, aldus het vonnis.

Bang

De rechtbank acht op grond van de verklaringen van verdachte bewezen dat de Alkmaarse haar baby heeft gedood, omdat ze bang was iemand zou ontdekken dat ze was bevallen. De rechtbank komt tot een iets lagere vrijheidsstraf dan de officier van justitie heeft gevorderd, omdat vanwege de  gemoedstoestand van de moeder waarin het delict wordt gepleegd, kinderdoodslag minder strafwaardig is dan doodslag.

“Verdachte heeft haar pasgeboren baby van het leven beroofd en drie babylijkjes verborgen. De feiten hebben, getuige de aandacht van en de vele reacties in de media, een schok veroorzaakt in de samenleving, die ontdaan heeft gereageerd op de vondst van de drie dode baby’s in Alkmaar en Heerhugowaard. Ook het leed van de vaders, die niet hebben geweten dat verdachte toentertijd zwanger was van hun kind, is meegewogen.”

Het jaar voorwaardelijk loopt gedurende de maximumproeftijd van tien jaar. Daaraan zijn gekoppeld verplicht reclasseringscontact en verschillende bijzondere voorwaarden waaronder controles op zwangerschap.