Archief per maand:
Archief per jaar:

Dronken Hoofddorper stapelt fout op fout

Leuke avond eindigt met vreselijk ongeluk

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – Een met drank overgoten avondje in Hoofddorp eindigde met een vreselijk ongeluk en een lange nasleep. Verdachte Jan-Paul R. (23) mag daarom twee jaar lang niet meer autorijden, aldus het openbaar ministerie. 
De officier van justitie eiste gisteren ook  120 uur onbetaalde arbeid en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.
De avond van 4 september 2010 begon leuk voor Hoofddorper R. Een oude vriend was teruggekeerd uit Suriname. Reden voor een feestje in de kroeg in R.’s woonplaats. Een derde man was de Bob en zou met R.’s rode Seat Ibiza terugrijden naar de woning van de verdachte 300 meter verderop. De maat uit Suriname wilde echter niet naar zijn eigen huis lopen, waarop R. aanbood hem te brengen.
,,Jij bent veel te dronken om te rijden”, zei de Bob en stak de autosleutels in de zak. R. liep naar huis, haalde de reservesleutels op en kroop toch achter het stuur. Hij had zes keer te veel op en zijn gebrek aan rijervaring – hij had pas een jaar zijn rijbewijs – wreekte zich snel en bijna fataal. R. reed de (voor hem verboden) busbaan op de Aletta Jacobsdreef op met 70 tot 80 kilometer per uur.
Bij de kruising met de Haya van Somerensingel aangekomen, zag hij van rechts nog wel een zwarte Ibiza naderen. ,,Die stopt wel”, dacht de dronken automobilist. Hij negeerde de rode verkeerslichten, scheurde de kruising op en raakte de zwarte Seat vol in de achterkant. De man en de vrouw in die wagen raakten beiden zwaar gewond aan hun hoofd. Zij zijn zes weken uit de running geweest.
R. noch zijn kompaan wist van daarvan. Ze waren allebei uit de rode Ibiza gestapt en weggerend. Korte tijd later kreeg R. een telefoontje van zijn vader: de politie stond aan de deur. R. wist dat vluchten geen zin had en gaf door waar hij te vinden was.
De aanklager had onvoorwaardelijke celstraf kunnen eisen. Maar omdat R. oprecht aangedaan was en zich nadrukkelijk om de slachtoffers bekommerde, werd daarvan afgezien.