Archief per maand:
Archief per jaar:

Echtscheidingsperikelen worden Heemsteedse te veel

Jaar cel geëist tegen brandstichting in bloemenzaak

door arno ruitenbeek
Haarlem –  Een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat eiste de officier van justitie gisteren tegen Anouschka T. (47) uit Heemstede. Ze stond bij de rechtbank terecht voor brandstichting in haar bloemenzaak Bloemenhof.
T. zat middenin een scheidingsprocedure,  toen ze op zaterdagavond 15 januari van dit jaar besloot wraak te nemen op haar man. Ze wilde hem in zijn portemonnee treffen, door de kassa van hun op dat tijdstip gesloten winkel te ontregelen. Omdat ze het kassasysteem echter niet doorgrondde, keerde ze onverhoopt terug naar huis. Daar greep ze een paraffineblok voor de open haard, nam dat mee naar Bloemenhof en stak het blok met haar aansteker aan op de toonbank naast de kassa en een wenskaartenstandaard.
Doordat het haardblok nog in zijn plastic verpakking zat, ontstond er veel rook en smeulden de kassa, het pinapparaat.en enkele kaartjes. Op dat moment kwamen T.’s en twee vrienden bij het zaak aan. Ze zagen de verdachte naar buiten lopen, glimlachen en volgens de zoon zeggen: Ík naar de kloten, jullie naar de kloten.” Het trio jongens rende de zaak in om naar de brandhaard te zoeken, waarop T. gezegd zou hebben: ,,Jullie gaan het toch niet vinden.” Een vriend haalde het blok weg en voorkwam erger voor de naastliggende schrootjes en het systeemplafond. 
Deze gang van zaken klonk de officier gelofwaardiger in de oren dan de lezing van T., Zij hield ook op de zitting vol dat ze samen met haar zoon het blok in een emmer water heeft gegooid en zo het gevaar voor de _ overigens afwezige _  bovenbuurvrouw en de belendende percelen heeft afgewend. De politie heeft een volkomen droog blok aangetroffen. Ze ontkende de dingen te hebben gezegd die de getuigen lieten optekenen door de politie.
De gedragsdeskundigen beoordelen T. als enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Psycholoog en psychiater zeggen van doen te hebben met een depressieve, angstige vrouw, die haar ellendige jeugd en strenge opvoeding nooit heeft kunnen verwerken en die een groter drankprobleem heeft dan ze zelf beweert. Bij de eis hoort dan ook een pakket aan maatregelen, zoals een ambulante behandeling in een verslavingszorg en reclasseringsbegeleiding.
De uitspraak is op 12 juli.