Archief per maand:
Archief per jaar:

Een debuut dat er in hakt

Genadeloos geweld niet enige parallel met ‘A simple plan’

John Rector: De koudste kus

Boekerij

17,95 euro

Een debuut dat er in hakt. Even eenvoudig van opzet en met een vergelijkbare intrige als Scott Smith’ verfilmde thriller ‘A simple plan’ (met een glansrol van Billy Bob Thornton).

Ook het geweld bij Rector is net zo genadeloos als bij Smith. En daarmee houden de parallellen niet op. Bijvoorbeeld: het drama speelt zich af op een afgelegen plek. De hoofdpersonen zijn in beide romans mislukkelingen die denken dat het geluk ze plotseling toelacht. Ze verliezen in de euforie de scherpte die nodig is om onheil te kunnen herkennen. Vertrouwen in de medemens is hun grootste gebrek.

Rectors gedoemden heten Nate en Sara. Hij een ex-bajesklant die zat voor de moord op zijn broertje. Zij de dochter van een tot het geloof bekeerd alcoholistenechtpaar. Geen nagel om de kont te krabben, maar wel trouwplannen en een kind op komst. De jongelui zijn op de vlucht voor hun verleden, lees de realiteit. Ze belanden in een sneeuwstorm, kort nadat ze een zwaar gewonde lifter hebben opgepikt.

Het gezelschap belandt in een nagenoeg leeg motel, waar een soort Norman Bates (uit ‘Psycho’) – in ‘De koudste kus’ de criminele neef van de uitbater – zich opdringt aan de geliefden. Terwijl Nate helemaal geen pottenkijkers kan gebruiken, omdat hij het lijk van de lifter wil wegwerken en tegelijkertijd de twee miljoen dollar die de overledene bij zich had, moet veilig stellen.

Hoe dood is dood? En wat heb je aan geld als je leven in gevaar is? Twee vragen die de lezer zich voortdurend stelt, zich verwonderend over het gemak waarin sommige lieden zich in de nesten kunnen werken. Knap gedaan, Rector, ga zo door.

ARNO RUITENBEEK