Archief per maand:
Archief per jaar:

Een schizofreen is nooit alleen

Psychothriller vergt uiterste van inlevingsvermogen

Ryan David Jahn: Zelfkant

Uitgever: De Fontein

17,95 euro

Jahns debuut ‘De gloed van geweld’ was verrassend goed. ‘Zelfkant’ valt daarom tegen (maar dat is vaak zo, de verwachtingen zijn dan te hoog gespannen), maar het is zeker geen slechte psychologische thriller.

Mijn hoofdbezwaar is dat het nauwelijks mogelijk is je in te leven in de hoofdpersoon. Dat is de aan lager wal geraakte Sombermans Simon Johnson. Hij vermoordt de ‘inbreker’ Jeremy Shackleford, die als twee druppels water op hem lijkt en neemt diens identiteit aan. Shacklefords vrouw, psychotherapeut en collega hebben niets in de gaten.

En daar wringt hem de schoen, anders gezegd: daar zit zowel het probleem als de oplossing ervan. De conclusie kan niet anders zijn dat Johnson en Shackleford een en dezelfde zijn en we te maken hebben met een schizofreen of een lijder aan het meervoudig persoonlijkheidssyndroom (MPS).  De oorzaak zou wel eens de affaire kunnen zijn die Shackleford met een leerlinge had. Kortom, Jahn maakt het ons bepaald niet makkelijk.

Zijn eersteling is gebaseerd op een werkelijk gebeurde moord; die biedt gewoon meer houvast. Je hoeft ook niet vrolijk te worden van een thriller. ‘Zelfkant’ is echter het andere uiterste.

ARNO RUITENBEEK