Archief per maand:

Eendimensionale thriller

Clive Cussler: De jacht

uitgever: THB
19,95 euro
Broodschrijvers als Cussler hebben het zwaar. Om te voorkomen dat ze in copy paste-gedragvervallen, zoals de verslaggever die zijn artikel over de jaarlijkse braderie in zijn stad telkens kopieert en alleen de weersomstandigheden aanpast (tot hij dat in een dronken bui vergeet), moeten ze zeer vindingrijk zijn.
Zoals Cussler. Hij werkt met meer helden die hun eigen reeks en daardoor hun eigen publiek krijgen. Cussler-baby’s leven en werken in uiteenlopende omstandigheden. Tijd, plek op de aarde, tegenstanders, wapens, aard van dreiging: bij oppervlakkige beschouwing lijken Kurt Austin, Dirk Pitt en Dossier Oregon niet op elkaar.
Door de series af te wisselen (Austin-Pitt-Oregon-Austin-etc.) valt het niet snel op dat de thrillers uit dezelfde ‘fabriek’ komen. Stuk voor stuk is het ‘van dik hout zaagt men planken’, wapengekletter, eendimensionale personages, houterige dialogen. 
Enkele jaren geleden besloot Cussler een nieuw element aan zijn winstgevende vehikel toe te voegen. De avonturen van een mooie jongen, Isaac Bell, die zijn prooi altijd pakt. Een snufje wilde westen , gesitueerd begin twintigste eeuw.
Het Nederlandstalige debuut van Bell draait om een geslepen en moordzuchtige bankrover. Vermommingskunstenaar, man die ervan droomt bankier te worden. Verkeerde carrièreplanning, als u ons vraagt. Cussler maakt het mogelijk. Bell zelf is privédetective. Sneller met zijn revolver dan Gates met zijn computer. 
Kortom, een echte Cussler.
Arno Ruitenbeek