Archief per maand:
Archief per jaar:

Eerder tot drie jaar cel veroordeeld

Overvaller afhankelijk van verklaring moeder

Door arno ruitenbeek
Amsterdam – Het zal sterk van zijn moeder afhangen, of Hoofddorper Robin M. (22) voor het eind van het jaar uit de gevangenis komt. Zij moet binnenkort in het getuigenbankje van het Amsterdamse hof plaatsnemen. Om uit te leggen, waarom zij haar zoon eerst bij de politie heeft aangegeven als de overvaller van een tankstation  en bij de  rechtbank daarop terugkwam.
M. ging in hoger beroep van de drie jaar cel, die de rechters in Haarlem hem in december vorig jaar oplegden. De Hoofddorper ontkent dat hij op 6 juli 2010 de Texaco aan de Assumburg in Hoofddorp heeft overvallen.  Hij zou slechts zijn balletjespistool en zijn vest met capuchon hebben uitgeleend aan een tweede verdachte. De laatste heeft een sluitend alibi:  hij werkte op Schiphol-Rijk.
Op die zesde juli om half zeven in de ochtend komt een onbekende jongen het tankstation binnen. Hij heeft z’n capuchon over zijn hoofd , een petje en een zonnebril op.  Hij richt een zilverkleurig pistool op de pompbediende en eist geld. Het aangeboden tientje is de boef te min.  Hij doet een greep in de kassalade en neemt enkele honderden euro ‘s aan bankbiljetten mee plus een pakje sigaretten dat naast de kassa ligt.
Van de overval zijn camerabeelden gemaakt, waarvan de politie foto’s trekt. Die staan een week later in de krant. Moeder M. leest het verhaal van de overval en herkent aan het postuur, houding en het vest voor  100 procent  haar zoon. Enkele dagen later vindt ze in zijn kamer een zilverkleurig balletjespistool.  Ze weet genoeg en stapt naar de politie.
Op de zitting in Haarlem zegt ma echter dat ze, nadat ze de bewegende beelden van de overval heeft gezien, haar mening bijstelt. De overvaller is veel breder dan Robin en heeft een broek aan die haar zoon niet bezit.  De rechtbank houdt haar echter aan haar ‘honderd-procentsherkenning’ bij de politie en veroordeelt Robin voor de overval.
Zijn advocaat wilde bij het hof M.’s onschuld aantonen door M.’s moeder  nog eens  te verhoren Daarnaast zou ze, onder de ogen van de raadsheren, de videobeelden nog eens moeten bekijken en haar commentaar geven. Probleem is echter dat die opnamen ‘verdwenen’ zijn. Of ze alleen onvindbaar  zijn, of dat het bewijsmateriaal mogelijk is vernietigd, moet justitie de komende weken uitzoeken. Verwachting is dat het proces in september plaatsheeft.