Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Eerst zitten, dan psychiatrische behandeling’

Getuigen bang voor Haarlemse schizofreen

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De schizofrene Bryson A. (33) moet zo snel mogelijk een psychiatrische behandeling krijgen. Anders gaat hij weer iemand te lijf. Maar eerst zitten, vindt de aanklager.
Op 20 april is het een gekkenhuis in de Generaal Spoorlaan in Haarlem. Bewoner A. is zijn onderhuurder zat en vecht hem de tent uit. Bij de felle ruzie gooit A. zijn tegenstander van de trap, waarna hij hem een paar trappen na geeft. Het slachtoffer loopt twee gebroken ribben op, en een wond bij de wenkbrauwen.
Getuigen zijn zo bang voor de van boven tot onder getatoeëerde ‘aanhanger van Satan’, dat ze geen verklaringen willen afleggen bij de politie. Hun namen mogen niet worden vermeld in het dossier over de mishandeling. De verdachte lijdt volgens de gedragsdeskundigen aan paranoïde schizofrenie. Hij slikt zijn medicijnen, maar is bovendien verslaafd aan wiet en speed. Sinds z’n zeventiende ziet hij gevangenissen van binnen, met veroordelingen voor overvallen en gewelddadigheden. Zijn plotseling opkomende woede richt zich vaak tegen agenten, die hem bijvoorbeeld opdragen zich van een bepaalde plek in de stad te verwijderen.
De rechtbank en het openbaar ministerie hebben zich gisteren door de reclassering laten informeren over de behandelmogelijkheden voor de sterk verminderd toerekeningsvatbare A. Een psychiatrische inrichting onder de paraplu van justitie, waar hij in elk geval voorlopig niet uit mag, lijkt de beste oplossing. Het OM kan zich daarin vinden, mits eerst een celstraf wordt uitgezeten van zestien maanden waarvan de helft voorwaardelijk.
De uitspraak is op 29 oktober.