Archief per maand:
Archief per jaar:

Eerste Coben bewijst: Bolitars geestelijke vader heeft de gave van het woord

22 jaar oud meesterwerk nu ook in Nederland verkrijgbaar
Harlan Coben
Dood spel
Boekerij
€15
Het is hem weer gelukt. O, nee. Ik moet zeggen dat het hem in 1990 ook al gelukt is.
Harlan Coben is een genie. Vele boeken zijn er van hem verschenen. Allemaal waren ze goed. Wat zeg ik? Meer dan goed. Ze waren uitmuntend. 
We hebben ons allen vast eens afgevraagd of Coben dit ‘trucje’ geleerd heeft, of dat hij het talent bezit. Dat het een gave is, en dat er niet meer voor nodig is om de gave naar buiten te brengen dan pen en papier, een typemachine of een computer. Het antwoord is ja en ‘Dood spel is’ daarvan het bewijs.
‘Dood spel’ was 23  jaar geleden zijn allereerste boek. Het is nu eindelijk ook in ons land te verkrijgen. En wat een genot om te lezen. Harlan Coben heeft met zijn eerste boek de toon gezet, de schrijfstijl geïntroduceerd die we nu goed kennen. Vlot, gevat en intrigerend. Niet zelden met een (ex-)sporter in de rol van dader of slachtoffer. 
Coben heeft iets met basketbal. Zijn speurder Myron Bolitar was een veelbelovend basketballer. David Baskin uit ‘Dood spel’ is dat ook. In Australië is deze succesvolle speler van de Boston Celtics net in het geheim getrouwd met Laura Ayers, een van de mooiste modellen van haar tijd. Als ze niet de mooiste is.
Alles is pais en vree. Totdat David verdwijnt. En even later dood aanspoelt aan de Australische kust. Vanaf dat moment staat het leven van Laura in het teken van de dood van haar man. En niets is zoals het al heel lang lijkt.
 Harlan Coben weet met zijn eerste thriller ooit te boeien van begin tot eind. Het is een meesterwerkje. Zij het nog wat ruw afgewerkt, vergeleken met de opvolgers. Maar dat is achteraf gepraat. Omdat de latere boeken allang verschenen zijn. Als je verlegen zit om een boek voor een veertiendaagse luiervakantie, is dit niet de juiste. Want na een dag moet je op zoek naar een plaatselijke krant, of het boek van je vriend(in) inpikken. Want als je eenmaal begint met lezen, kun je niet meer stoppen.
GLENN RUITENBEEK