Archief per maand:
Archief per jaar:

Eindelijk wordt er gepraat in De Hoornse Veste

Er wordt eindelijk gepraat in het Hoornse appartementengebouw De Hoornse Veste. Na drie jaar juridisch gesteggel over hun verboden pension zoeken het echtpaar Zeeman en de vereniging van eigenaren toenadering tot elkaar.

Dat is niet zonder slag op stoot gegaan tijdens het hoger beroep, gisteren. Wat heet, nadat de strijdende partijen anderhalf uur lang hun stellingen niet hebben verlaten, gooit voorzitter J. Toorman van het Amsterdamse gerechtshof de knuppel in het hoenderdok. Hij richt zich met name tot de eisers, J. Zeeman en E. Zeeman-van Zwieten, en roept hen op tot overleg met de VvE.

Stoppen

Hun advocaat spreekt de historische woorden: “Ze willen heel graag stoppen met procederen”, zijn tegenvoeter namens de eigenaren geeft groen licht en allen verdwijnen naar de wandelgangen van het paleis van justitie aan het IJdock. De schorsing duurt tien minuten en levert het resultaat op. Men gaat om tafel, met het voornemen voor 8 december het eens te zijn. Anders zal het hof alsnog een vonnis vellen.

Gedwongen door de crisis, stopt Zeeman in 2010 met zijn bouwkundig adviesbureau. Dat is gevestigd in het atelier op de begane grond van hun appartement in het complex aan het Zuiderplantsoen. Ze besluiten de ruimte in te richten als ‘bed zonder breakfast’, een logies voor maximaal twee personen voor kortstondig gebruik. De trap naar hun privéwoning op de eerste verdieping wordt afgesloten.

Om te voorkomen dat de toeristen gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimten van het 69 appartementen tellende gebouw, krijgt de aanvankelijk afgesloten deur van het pension een slot dat van buitenaf kan worden geopend. Het toeristisch bedrijf is voornamelijk een welkome aanvulling op het pensioentekort van het stel.

Vreemd

De vereniging van eigenaren moet echter ‘al dat vreemde volk’ niet over de vloer, vreest overlast van de betalende logés en precedentwerking. Nieuwe kopers zien misschien ook brood in de verhuur van (een deel van) hun appartement. Berg je dan maar. Het mag niet, volgens de statuten en het kan niet op de wijze waarop Zeeman het doet: eigenmachtig.

Bij de Alkmaarse rechtbank krijgt de VvE het gelijk aan zijn zijde. Duo Zeeman moet stoppen, anders kost dat duizenden euro’s boete. Als onlangs blijkt dat op een boekingssite toch nog klanten worden geworden, lijkt de deurwaarder in actie te moeten komen. Mevrouw Zeeman bezweert dat dit een vergissing is geweest, die inmiddels is rechtgezet. Het hof raadt uiteindelijk de Zeemannen aan het pension te vergeten en samen met de VvE te kijken naar een andere invulling van het atelier die geld oplevert.