Archief per maand:

Eis jaar cel en jeugd-tbs tegen jongste Almelose broer voor dood Lotte

Een jaar cel en jeugd-tbs. Dat is zojuist geëist tegen een inmiddels zestienjarige jongen uit Almelo. Op vijftienjarige leeftijd zou hij, samen met zijn oudere broer, op 10 januari van dit jaar de veertienjarige Lotte hebben gedood.

Tegen de broer, op het moment van het misdrijf zeventien, is vorige week twee jaar jeugdgevangenis geëist. Ook deze verdachte, nu achttien, moet volgende officier van justitie een psychiatrische behandeling ondergaan, de zogenoemde plaatsing in een jeugdinrichting (PIJ-maatregel, beter bekend als jeugd-tbs).

De jongens zijn op 10 januari op een scooter naar het Almelose industrieterrein Het Wendelgoor gereden. In de dagen daaraan voorafgaand was er ruzie geweest en de jongens wilden het meisje ‘een klap geven’.

Afval

Er is op het industrieterrein fors geweld gebruikt tegen het meisje en uiteindelijk is ze overleden door verwurging, is uit sectie gebleken. Het lichaam van het meisje is in de sloot geschopt en afgedekt met riet en maai-afval. De verhulling van het lichaam wordt de broers ook verweten.

Van een vooropgezet plan om het meisje van het leven te beroven (moord) is geen sprake, aldus de officier van justitie, maar wel van opzet op haar dood (doodslag). Het OM vindt dat er sprake is van medeplegen van doodslag. Beide jongens kunnen verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van het meisje.

Bij de jongens is volgens deskundigen sprake van ontwikkelingsproblematiek. Dat maakt dat het strafbare feit hen in mindere mate toegerekend kan worden. Gezien de bijzondere ernst van het feit, ziet de officier van justitie in de verminderde toerekenbaarheid echter geen reden om