Archief per maand:
Archief per jaar:

Eis tegen witwasser weer vier jaar

Voorlopig geen zonnig Belize voor Dispenza. Foto: commons.wikimedia.org

Voorlopig geen zonnig Belize voor Dispenza. Foto: commons.wikimedia.org

“Dit is geen leven.” Tranen bij ‘witwasser’ Peter R.  (62) alias Pedro Dispenza uit Wieringerwerf.  Ook na de unieke tweede herstart van het hoger beroep bleef de eis onverkort vier jaar cel.

Ruim een jaar geleden kreeg R. weer hoop op een goede afloop van het vier jaar voortslepende proces. Het Amsterdamse gerechtshof besloot voor de tweede keer geen vonnis te wijzen – ‘Dat is nooit eerder gebeurd’, aldus de voorzitter – en nieuw onderzoek te doen. Dit keer ging het om de vraag of, zoals R. altijd volhield, hij onder de naam Pedro Dispenza een legaal paspoort van belastingparadijs Belize bezat.

Geboorte

Ja, was het Midden-Amerikaanse antwoord, althans volgens de verdediging. Het was tot 2002 inderdaad mogelijk om een Belizaans paspoort onder een andere naam te krijgen. Nee, was de uitleg van de advocaat-generaal: “Alleen als die tweede naam bij de geboorte was verkregen. De verdachte heeft tegenover de Belizaanse autoriteiten altijd volgehouden dat dit zo was. Dat betekent dus dat het onder valse voorwendselen is aangevraagd.”

Dispenza, R. dus, zou in eendrachtige samenwerking met zijn (ex-)vrouw Heleen P. (52) tussen 2001 en 2010 ongeveer 20.000 mensen in de Verenigde Staten hebben opgelicht met beleggingen. Volgens de autoriteiten in de VS en Nederland heeft het stel de miljoenen dollars in eigen zak gestoken en vervolgen hem voor fraude. Nadat het hof uitspraak heeft gedaan over het witwassen van het, met de oplichting verdiende geld, wordt R. dan ook uitgeleverd aan Amerika.

Belastingaangifte

Met zijn vastgoedtrust in Belize kocht hij twee woningen in Wieringerwerf, die hij vervolgens aan zichzelf en P. verhuurde. Dispenza stuurde R. de rekening en R. betaalde die aan Dispenza: zwart geld wit gemaakt. Van de wereldinkomsten deed hij hier bovendien geen belastingaangifte. De AG herhaalde wat ze in 2014 al zei: vier jaar voor R., een jaar meer dan de Alkmaarse rechtbank oplegde. Heleen P. (51) zou ook de eerder gevorderde anderhalf jaar, waarvan een derde voorwaardelijk moeten krijgen, tegen 240 uur onbetaalde arbeid en een half jaar als stok achter de deur in Alkmaar.

De panden moeten worden verbeurd verklaard net als de ruim 13.000 euro op twee rekeningen van Dispenza en R. en P. Een bij P. in beslag genomen auto is verkocht voor 13.500 euro en dat geld moet aan de Staat vervallen, aldus de AG. R. toonde zich een gebroken man. “Als ik morgen dood ga, interesseert me dat niets.” Hij denkt er over de achternaam van zijn moeder aan te nemen, omdat hij ´door Google´ bekend is als de bonte hond.