Archief per maand:
Archief per jaar:

Eis van tien jaar valt aankomend sportleraar rauw op dak

Tweede ramkraker hangen 4,5 jaar cel boven hoofd 

Door Arno Ruitenbeek

Haarlem  – Pappa Steef van de M. (43) keert de criminaliteit de rug toe en wordt sportleraar. De eis van tien jaar cel van de officier van justitie viel hem gisteren dan ook rauw op het dak.

Beroepsinbreker Van de M. en vriend Maurice G. (36) zijn de hoofdverdachten van 70 ramkraken, inbraken en diefstallen tussen 2009 en 2011.De Alkmaarders  is een selectie van respectievelijk zestien en elf feiten ten laste gelegd. G. doet er bij de rechtbank het zwijgen toe, ook al is er stevig bewijs voor zijn betrokkenheid. Bijvoorbeeld zijn DNA in een van de gestolen auto’s die werden gebruikt om de buit weg te brengen. De eis tegen G. luidt: 4,5 jaar.

Beton

Van de M. heeft het hoogste woord, zolang het over hemzelf gaat. Over anderen geen (kwaad) woord. Steef bekent twee zaken. Hij is een van de twee mannen die op 8 augustus 2011 een blok beton door het raam bij supermarkt Deen in Tuitjenhorn gooien. Het duo neemt 7000 euro aan sigaretten mee.

Hij is de derde man die op 20 december van dat jaar met een gestolen autoambulance een deur van Saturn Heerhugowaard heeft geramd. 20 I-phones, 71 Ipads en tien Imacs laden ze in een Volvo V60, twee maanden eerder gestolen in Oudorp. Ze rijden naar een loods aan de Waalstraat in Alkmaar. De politie, die de verdachten al maanden op de korrel heeft, arresteert Van de M. en G.

Bij deze en zeven inbraken in bijvoorbeeld Julianadorp en Bergen hanteren de daders dezelfde werkwijze. Ze stoppen gestolen waar in dekbedhoezen, die worden opengehouden met spanringen.  Van de M.: ,,Ik had wat ringen gepikt van taakstraffers, die ze gebruiken voor hun vuilniszakken. Ze liggen ook bij klusbedrijven, dus daar hebben degenen die deze zeven feiten pleegden ze gekocht.”

Slordig

Hij heeft niet meegedaan in onder meer Nieuwe Niedorp, Schoorl, Ferwert (Friesland) of Nunspeet (Gelderland). Dat regelmatig zijn DNA op, bij de klussen gebruikt gereedschap is gevonden, zegt hem niets: ,,Ik ben slordig. Leen auto’s uit, laat ze openstaan, en de jongens in mijn omgeving pikken er uit wat ze nodig hebben. Ik baal dat ik daardoor in de shit ben geraakt.” Dat de officier hem een criminele winst van 25.000 euro wil afpakken, zegt na die ‘bespottelijke eis’ van tien jaar niets.

Steef heeft zijn les geleerd. Hij kapt met dit leven en gaat na zijn detentie zorgen voor zijn vriendin en hun zoontje: ,,Ik ben eindelijk vader geworden. Zo mooi.” Even wat diploma’s halen en hij kan aan de slag in de sportschool  van een kennis. Misschien al snel, als de door de advocaat voorgestelde vrijspraak er toch komt op 11 maart.