Archief per maand:

Eis van vier jaar cel wegens pedofilie in West-Graftdijk

De aanklachten tegen ‘Jerre’ W. luiden:

+ ontucht met zes kinderen – vijf jongens en een meisje (nichtje) – tussen november 1998 en april 2010
+ een veertienjarige meisje uitlokken tot het verrichten van seksuele handelingen bij zichzelf voor de webcam
+ bezit van dvd’s met kinderporno, waarop onder andere het filmpje van het veertienjarige meisje te zien is
+ vieze films getoond aan minderjarigen
De eis:
+ een gevangenisstraf van 48 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk, met…
 + … een proeftijd van maar liefst 5 jaar (normaal is 2 jaar, bij uitzondering 3).
+ Als hij vrijkomt, moet hij onder toezicht van de reclassering blijven en eventueel naar een forensisch psychiatrische afdeling van een inrichting als Willibrord in Heiloo.
+ een verbod wat voor contact dan ook op te nemen met slachtoffers en hun families.
De uitspraak is op 15 december.

‘Meest gehate man van het dorp’ laat zich niet kennen

 Arno Ruitenbeek
Alkmaar – De beroemde strafpleiter Wim Anker kijkt toe hoe zijn, lang niet zo bekende kantoorgenoot Van der Meer zich staande houdt in een volgepakte Alkmaarse rechtbank. Van der Meer is de advocaat van de ‘meest gehate man van West-Graftdijk’: Heere W. (44).
De verdediging heeft de bijna onmogelijke taak te ontzenuwen dat ‘Jerre’, zoals hij zich laat noemen door de dorpsjeugd, een pedofiel is. Wat al bijna 25 jaar een publiek geheim is in de Noord-Hollandse vlek, dat W. een viespeuk is die het met kinderen doet, is volgens de verdachte zelf een hetze. Geboren uit jaloezie, afgunst, onbegrip. Aangewakkerd door de sensatiepers. Waarmee W. blijkbaar alles naast de Donald Duck bedoelt.
Nog voordat Van der Meer zijn pleidooi kan houden en vrijspraak vraagt wegens gebrek aan bewijs, is Jerre zelf aan de beurt. Hij wil proberen ‘het totaal scheefgetrokken beeld’ dat ‘de anderen’ van hem hebben geschetst,  recht te zetten. Tot aan het proces heeft hij gezwegen, maar zoals hij de recherche en de onderzoeksrechter beloofde, tegenover zijn rechters vertelt hij welk onrecht hem wordt aangedaan.
Hij doet dat met in zijn rug bijna voelbare haat. In de persoon van tientallen ouders van de (volgens justitie) misbruikte kinderen, vertegenwoordigers van de door hem afgeschreven riooljournalistiek en in een tweede zaal (met op een groot scherm integrale videobeelden van de zittingszaal) nog eens eenzelfde aantal verklaarde tegenstanders van W. en van alles waar W. voor staat.
Hij laat zich er niet door kennen. Wat heet. Hij kent het dossier van buiten en heeft op elke vraag van een van de drie rechters een antwoord. Altijd ontkennend, vaak agressief, sarcastisch, verongelijkt. Hij  jaagt ermee de voorzittend rechter regelmatig tegen zich in het harnas, maar lijkt er niet mee te zitten. Zijn houding is er een van ’Kom maar op, ik kan je hebben’, ‘Ik ben slimmer dan jij’ . Of dat echt slim is, met zulke ernstige feiten op je dagvaarding, zulke aanhoudende geruchten over pedofilie? Het valt te bezien. Jerre is in elk geval overtuigd van zichzelf: ‘Ik ben geen pedofiel’.
Wim Anker maakt zijn aantekeningen. De Fries heeft heel wat te bespreken met Van der Meer.

Zie ook de Polder Express.