Archief per maand:
Archief per jaar:

Eis vijftien jaar, maar hoofdverdachte drugssmokkel toch vrijgelaten

OM kan rechtbank Schiphol niet overtuigen

Door Arno Ruitenbeek

Badhoevedorp –  Shurendy Q. (31), hoofdverdachte in een grote drugszaak, is onverwacht op vrije voeten gekomen. Een week na een eis van vijftien jaar oordeelde de rechtbank dat er onvoldoende bewijs is.

 

 

Drugs en huurmoordenaars via Schiphol.

Drugs en huurmoordenaars via Schiphol.

Q. zat nota bene in voorarrest in de zwaarst beveiligde gevangenis van Nederland, de EBI in Vught. Curaçaoënaar Q.  zou volgens het openbaar ministerie de leider zijn van een misdaadonderneming die cocaïne smokkelde vanaf de Antillen naar Nederland. De bende had handlangers die werkzaam waren op diverse luchthavens, waaronder Schiphol. Eind februari 2012 werd hier zes kilo onderschept, verstopt in de vleugel van een vliegtuig.

Liquidatie

De verdachten werden opgepakt. Achttien personen staan deze en vorige maand in plukjes terecht in het paleis van justitie in Badhoevedorp. Onlangs eiste de officier van justitie gevangenisstraffen van vijftien jaar tegen Q. en zijn rechterhand Franklin A. (40) uit Amsterdam-Zuidoost. Dat was niet alleen voor de smokkel van verdovende middelen en het lidmaatschap van een criminele organisatie, maar vooral voor een poging tot liquidatie.

De aanklager stelde dat Q. en A. eind 2012 vijf huurmoordenaars naar Nederland lieten komen, hoegenaamd om een zakelijk verschil  ‘op te lossen’. Op de achtergrond speelde echter een conflict mee tussen twee bendes op Curaçao, de No Limit Soldiers waartoe de hoofdverdachten zouden behoren en de Buena Vista Club. Een oorlog die zich ook naar Nederland heeft verplaatst, aldus het OM.

De politie ontdekte op het nippertje wie de kogel had moeten krijgen en bracht hem in veiligheid in een cel. Dat duurde maar een paar dagen omdat het beoogde slachtoffer, gelinkt aan de Buena Vista Club, politiebescherming  niet op prijs stelde. Korte tijd later werden de moordenaars in spe in de kraag gevat.

Het OM heeft de rechtbank niet kunnen overtuigen dat Q. zo’n zware jongen is, dat hij na tien maanden nog moet blijven zitten. ,,De ernstige bezwaren die de grondslag hebben gevormd voor de voorlopige hechtenis, leggen in dit stadium te weinig gewicht in de schaal”, aldus het rechtscollege. Het OM en de verdediging waren niet bereikbaar voor commentaar.

Franklin A. mag voorlopig niet naar huis. Begin maart worden de vonnissen uitgesproken.