Archief per maand:
Archief per jaar:

Eis voor seksueel misbruik vijfjarige: negen maanden cel

Haarlemse animator eerder veroordeeld voor ontucht met kinderen

Door Arno Ruitenbeek
Haarlem –Edwin V. (42) zou een vijfjarig meisje seksueel hebben misbruikt. Dat gebeurde op een bungalowpark in Den Helder, waar V. als animator werkte. Ook werd kinderporno gevonden op de computer van de Haarlemmer, die al twee keer is veroordeeld voor ontucht met kinderen. De rechters vroegen zich dan ook af: ,,Hoe kan dit?”
,,Hoe kan iemand met zo’n verleden zo’n baan hebben gekregen?”, vroeg de Alkmaarse rechtbank aan V. De verdachte antwoordde dat niemand bij zijn werkgever Landal Greenparks ooit naar een verklaring omtrent gedrag heeft gevraagd. ,,Ik denk dat ze dat nu wel doen.”
Hij werd ontslagen na de jongste zaak en heeft nu een organisatiebureau voor evenementen en theatershows waarin hij zelf acteert: ,,Ik ben podiumkunstenaar.” Vragen van de rechters of hij voor kinderen optreedt, ontweek V.
Op 29 oktober 2009, de dag dat in Beach Resort Ooghduyne in Den Helder de ontucht zou zijn gepleegd, was hij twee jaar in dienst van Landal. Terwijl bijvoorbeeld de rechtbank Zwolle hem in 2007 een straf oplegde voor misbruik van minderjarigen. Het hoger beroep heeft in oktober van dit jaar plaats in Leeuwarden.
OntkenningenWant V. ontkent in die zaak, zoals hij ook gisteren de aanklachten bestreed. Op die oktoberdag hield hij toezicht in de indoorspeelplaats. Sommige kinderen waren al door hun ouders opgehaald, anderen speelden in de apenkooi en V. hield twee zusjes van negen en vijf jaar met knutselen. De meisjes zaten onder de lijm, maar V. nam alleen de jongste mee naar de wc om haar handen te wassen.

Het kind vertelde een uurtje later aan haar ouders in de bungalow dat ‘de knutselmeneer’ de deur van de wc op slot had gedaan en haar ogen had afgedekt met een bril ‘of zoiets’. Vervolgens had hij iets in haar mond gestopt, en gevraagd of ze wilde proeven. ,,Het smaakte naar niets”, zei ze tegen haar ouders. Nadat ‘het spelletje’ was afgelopen, liep ze met hem mee naar het restaurant en kreeg ze een bekertje drinken. De vader deed aangifte van ontuchtige handelingen.
De officier van justitie ging er van uit dat V. een vinger of zijn penis in de mond van het kind heeft gestopt. Met het drankje heeft hij haar eventuele sporen laten wegspoelen. De aanklager: ,,Ik ben boos dat de verdachte zo bewust bezig is geweest.” Tijdens het onderzoek in V.’s woning in Haarlem werden op zijn computer foto’s van een half ontkleed achtjarig meisje gevonden, dat haar billen en geslachtsdelen toont.
De eis luidde: negen maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. De verdediging pleitte voor vrijspraak, omdat er geen enkel bewijs is. Geen sperma of haren van V., geen getuigen. De verdachte hield vol dat hij het kind alleen de wc heeft gewezen. De foto’s zouden van de dochter van V.’s vriendin zijn. De moeder herkende echter haar dochter niet.
De uitspraak is op 6 september.