Archief per maand:
Archief per jaar:

Eisen tot acht jaar voor grootschalige drugssmokkel

Tot acht jaar cel is geëist tegen vijf mannen (39 tot 50 jaar), afkomstig uit Utrecht, Alphen aan den Rijn en IJsselstein. De bende zou zich onledig hebben gehouden met grootschalige drugssmokkel via onder meer Schiphol en de Rotterdamse haven.
Naast gevangenisstraf wil de officier van justitie ook dat het quintet geldboetes tot 25.000 euro betaalt. Drie van de vijf mannen worden ervan verdacht op 31 juli 2015 maar liefst 547 kilo cocaïne in Nederland te hebben binnen gesmokkeld. Dat zou zijn gebeurd in een hydraulische cilinder, afkomstig uit een vrachtzending uit Zuid-Afrika, die via Schiphol werd binnen gesmokkeld. Om de cocaïne vanaf Schiphol te vervoeren, was een vrachtwagen gehuurd.
Ook wordt drie verdachten verweten in september van dat jaar met een zeecontainer uit Ghana 5685 kilo hennep de haven van Rotterdam te hebben binnengesmokkeld. De container werd afgeleverd in een loods in Zevenhuizen, waarna de mannen werden aangehouden. Bovendien verdenkt het OM vier van de vijf mannen ervan dat zij tussen 1 januari 2015 en 23 september 2015 deelnamen aan een criminele organisatie die op meerdere plekken drugs Nederland binnensmokkelde.

Wapens

Het gaat onder andere om de plaatsen Haarlemmermeer (Schiphol), Rotterdam, Zevenhuizen, Zwammerdam, Utrecht, IJsselstein, Zoetermeer en Waddinxveen. Tot slot worden twee mannen verdacht van het voorhanden hebben van meerdere wapens (stroomstootwapens en vuurwapens) en munitie. Twee andere verdachten wordt witwassen verweten.
‘’Betrokkenen bij internationale vrachtzendingen waar drugs in blijkt te zitten claimen vaak dat zij het slachtoffer dreigen te worden van een afschuwelijk misverstand. Zij geven dan aan dat zij slechts hun werk deden en helemaal niets wisten van de verdovende middelen, die tussen de zending fruit of machineonderdelen is aangetroffen’’, opent de officier van justitie zijn requisitoir bij de rechtbank op Schiphol.
Een verweer dat de aanklager volstrekt ongeloofwaardig acht: ‘’Het ‘pechvogel-verweer’ is moeizaam voor iemand die bij zijn aanhouding in het bezit was van een Glock, een PGP-telefoon, 7000 euro cash, de inlogcode van een e-mailaccount van iemand anders, en een notitie om gecodeerd telefoonnummers door te kunnen geven. Het is zo ongeveer de basisuitrusting van een drugscrimineel.’’
Een van de bewijsmiddelen omvat chatgesprekken tussen een van de verdachten met zijn (schoon-)familie. Hieruit blijkt dat de familie bekend is met het feit dat er illegale handel met zeer grote waarde aan zit te komen. Er wordt gesproken over “ben je al rijk” en dat, als het zo doorgaat, ‘’er nooit meer gewerkt hoeft te worden’’. De familie begrijpt wat wordt bedoeld. ‘’Het OM begrijpt het ook’’, aldus de officier.

De rechtbank doet naar verwachting uitspraak 8 december.