Archief per maand:
Archief per jaar:

Eisen tot negen jaar voor overval op gezin hypotheekadviseur Hoofddorp

Aanklager: ‘ Daders wilden bank in Alphen aan den Rijn beroven’
Door Arno Ruitenbeek
Haarlem – De hypotheekadviseur van de ABNAmro in Alphen aan den Rijn is maandenlang gevolgd, voordat bankrovers hem thuis in Hoofddorp overvielen. Tegen drie van de vijf verdachte’ n is tot negen jaar cel geëist.
Op 1 februari rond 18.45 uur stond het eten op tafel, aan het Dassenbos in Hoofddorp. De deurbel ging. De heer des huizes deed open en stond oog in oog met vier mannen met bivakmutsen en messen. Hij kreeg een elektrische schok met een stroomstootwapen. Ze boeiden hem. De indringers maakten duidelijk dat ze de gangen van de ex-directeur, nu adviseur van de Alphense bank en zijn huisgenoten drie maanden waren nagegaan. Echter, ten onrechte dachten ze dat hij nog in de kluis kon.
Gedwongen
Hij werd gedwongen de namen te geven van collega’s die dat wel konden. Nadat ze zijn vrouw en twee dochters hadden vastgebonden en opgesloten in een slaapkamer, namen ze hem mee. Overvaller Oussama B. (23) uit Gouda, volgens de aanklager, bleef bij de vrouwen en onderhield telefonisch contact met zijn maten tot hij hoorde dat hij weg moest gaan. De geschrokken vrouwen bleven achter, zonder het lot van hun man cq vader te kennen.
Een vijfde medeplichtige volgde met de gepikte Volvo van de adviseur de, eerder in Alphen gestolen Opel-bestelwagen met de drie gijzelnemers en de gijzelaar. Doel was Hazerswoude. Daar woonde de medewerkster die de kluis kon openen. Haar kende verdachte Hassan B. (geen familie, 22), net als de Hoofddorper. Want de Alphenaar liep ooit stage bij ABNAmro. B. werd in juni vorig jaar voor fraude van 80.000 euro bij de bank veroordeeld tot zes maanden cel.
Beweging
Bij het huis van de bankemployee besloten de heren er voortijdig een einde aan te maken, ‘omdat er te veel beweging’ was. Wat ze niet wisten, was dat de gealarmeerde politie de vrouw in veiligheid had gebracht. De daders lieten de adviseur in de bestelwagen elders in Hazerswoude achter. Even later, rond 23.30 uur, was de politie er. De agenten zagen de Hoofddorper ongedeerd uit de Opel springen. De Volvo ging naar Hoofddorp terug om Hassans wagen te halen. Vervolgens werd de Volvo in de Ringvaart bij Burgerveen gedumpt. Met de bankpas van de gijzelaar is die avond 500 euro gepind in Nieuwkoop.
B. en B. en Abderrahim I. (20) uit Alphen aan den Rijn stonden gisteren terecht. Waar de andere compleet zwegen, ontkende Oussama elke betrokkenheid. Het gezin vorderde een schadevergoeding van ruim 20.000 euro.
Hassan B. zou op 17 januari in zijn woonplaats een pizzakoerier hebben overvallen. De hoogste eis was voor hem, negen jaar. Een jaar minder zouden I. en de Goudanaar moeten krijgen. Twee medeverdachten uit Gouda van 24 en 25 jaar zijn op 20 november aan de beurt. De uitspraken zijn op 4 december.