Archief per maand:
Archief per jaar:

Elektriciens gewaarschuwd voor gevaren wietteelt

 

 

Wiet? Zoek de spanning niet op. Foto: commons.wikimedia.org

Wiet? Zoek de spanning niet op. Foto: commons.wikimedia.org

Zoek de spanning niet op. Dat is het motto van de voorlichting, die openbaar ministerie en politie geven aan elektriciens en installateurs over de risico’s en gevaren van hennepteelt. Dat gebeurt op de Elektrotechniekvakbeurs.

De beurs wordt van 29 september tot en met 2 oktober gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. OM, politie, Meld Misdaad Anoniem (MMA) en het platform energiediefstal (PED) van Netbeheer Nederland hebben daar een voorlichtingsstand, waar de nieuwe opiumwet centraal staat.

Sinds 1 maart is artikel 11a van die wet van kracht. Dat stelt handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van de illegale hennepteelt strafbaar. Een elektricien die stroom aanlegt, waarvan hij weet of een sterke reden heeft te vermoeden dat die wordt gebruikt voor de georganiseerde wietteelt, is  dan medeplichtig aan het misdrijf. Door de elektra aan te leggen, helpt de elektricien de drugsbende vooruit en ook dat is strafbaar. Daar staat een gevangenisstraf tot drie jaar op, of een geldboete tot 81.000 euro.

Onveiligheid

Illegale hennepteelt gaat gepaard met onder meer onveiligheid in woonwijken, bedreigingen en liquidaties. Er gaat bovendien heel veel crimineel verkregen vermogen om in die wereld. Er vindt vermenging plaats van de boven- en onderwereld. Met bestuurlijke maatregelen en strafrechtelijke vervolging zetten OM, politie en lokaal bestuur zich gezamenlijk in om deze ondermijnende criminaliteit in te dammen en de schijnbare onaantastbaarheid van de drugscriminelen te doorbreken.

OM, politie en partners willen de beroepsgroep van elektriciens en installateurs weerbaar maken tegen de misdaadondernemingen en drugsboeven. Het is van belang dat elektriciens en installateurs die voor een dubieuze klus worden benaderd, het aanbod afslaan en de misstanden melden bij de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem. Ook wanneer zij enkel een redelijk vermoeden hebben van illegale henneppraktijken. Anders gezegd: ‘zoek de spanning niet op’.

Meer informatie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drugs/drugscriminaliteit-en-overlast.