Archief per maand:
Archief per jaar:

Elf jaar geëist tegen Medemblikker overvaller

De advocaat-generaal heeft elf jaar cel geëist tegen Medemblikker Reda A. (23). Hij staat bij het Amsterdamse gerechtshof terecht voor drie overvallen in Medemblik en eentje in Wieringerwerf in 2012 en 2014.

De politie heeft gisteren het trio getuigen, dat maandag het hof voor aap liet zitten, thuis in Medemblik opgehaald en tot hun verhoor vastgezet in de kelders van het paleis van justitie. Ze geven diverse redenen voor hun afwezigheid een dag eerder: werk, oproep weggegooid en ‘Zondagavond om 23.45 uur zijn mijn ouders overvallen. Zij zijn het belangrijkste dat ik heb, dan ga ik niet weg’. Aan een belletje naar het hof heeft niemand van hen gedacht.

De drie mannen trekken, op deze tweede en laatste dag van het hoger beroep, hun voor A. zeer belastende verklaringen bij de politie in. De een heeft slechts gedroomd over Reda’s betrokkenheid bij misdrijven. De tweede kan zich alleen herinneren dat er werd geroddeld over A., maar weet zelf nergens van.De derde beweert dat de politie hem onder grote druk heeft gezet om te liegen. Stuk voor stuk stappen ze hun vrijheid tegemoet. De verdachte is opgelucht dat ‘de indianenverhalen eindelijk zijn ontkracht’.,,Alles wat ontlastend voor mij was, is nooit in het dossier opgenomen. Maar nu komt de waarheid boven. Ik heb niets gedaan”, aldus A.

Onderpand

Bij de Alkmaarse rechtbank krijgt de ontkennende verdachte acht jaar, maar wordt hij vrijgesproken van een woningoverval in Medemblik op 27 januari 2014. A. houdt ook in Amsterdam vol dat hij destijds een cocaïneschuld van 300 euro heeft willen innen en met toestemming van de schuldenaar wat spullen heeft meegenomen ‘als onderpand’.

Volgens de AG is deze lezing van het gebeurde ongeloofwaardig: ,,De goederen waren meer waard dan de vermeende schuld en de volgende dag staat A. bij de pandjesbaas om de buit te verkopen.” Het hof heeft A.’s medeverdachte in deze zaak wel tot drie jaar, waarvan een derde deel voorwaardelijk veroordeeld. De AG benadrukt dat iedereen bang is voor de gewelddadige A. Sommige slachtoffers durven daarom geen aangifte te doen. Getuigen keren op hun schreden terug, zoals deze ochtend.

De uitspraak is over veertien dagen.