Archief per maand:
Archief per jaar:

Elf jaar voor overvaller

Het Amsterdamse gerechtshof heeft Medemblikker Reda A. (23) overeenkomstig de eis veroordeeld tot elf jaar cel. Hij stond terecht voor een serie overvallen in Medemblik en Wieringerwerf in 2012 en 2014.

Het gaat om twee woningovervallen op 2 januari 2012 in Medemblik en Wieringerwerf, een overval op café Rumours in Medemblik op 16 juli 2012 en opnieuw een woningoverval in Medemblik op 27 januari 2014. Vooral zijn gewelddadige manier van optreden viel velen op. De angst voor A. zat er zo goed in, dat menigeen niets durfde te verklaren tegen de politie.

Tijdens het tweedaagse proces, veertien dagen geleden, moest de politie drie getuigen uit Medemblik ophalen. Ze hadden de oproep om te komen getuigen aanvankelijk genegeerd en dat pikte het hof niet. Het trio trok vervolgens zijn belastende verklaringen in.

Zowel de ontkennende verdachte als het openbaar ministerie was in hoger beroep gegaan van het vonnis van de Alkmaarse rechtbank. Die veroordeelde A. tot acht jaar en sprak hem vrij van de jongste overval in Medemblik. Dat kon het OM, dat ook in eerste aanleg elf jaar had geëist, niet verkroppen.

Het hof bepaalde verder dat de serie-overvaller drie van zijn slachtoffers in totaal 5887 euro schadevergoeding moet betalen. Doet hij dat niet, komen er 88 dagen hechtenis bij zonder dat dit de verplichting tot betaling opheft.