Archief per maand:
Archief per jaar:

 Elke zondag gratis instaprondleiding Dit is Van der Heck

Officieren van de Oude Schutterij in een landschap (1616) met Van der Heck en zijn vrouw in het midden.

Officieren van de Oude Schutterij in een landschap (1616) met Van der Heck en zijn vrouw in het midden.

Stedelijk Museum Alkmaar houdt elke zondag om 12 uur een gratis ‘instaprondleiding’ over de tentoonstelling Dit is Van der Heck – Schilderswerkplaats in de Gouden Eeuw.

De wekelijkse rondleidingen voor maximaal 20 personen (reserveren is niet mogelijk) zijn tot en met 24 januari, als de expositie sluit.

Claes Jacobsz van der Heck (ca. 1578-1652) was de succesvolstee schilder in Alkmaar in de vroege Gouden Eeuw. Hij is een typisch voorbeeld van de vele kleine meesters die, naast grootmeesters als Frans Hals, Hendrick Avercamp en Rembrandt, in de Republiek werkzaam waren.

Met de groeiende welvaart in de zeventiende eeuw vonden de kunstwerken uit lokale werkplaatsen als die van Van der Heck gretig aftrek onder een brede laag van de bevolking. Van der Heck speelde slim in op de groeiende vraag naar schilderijen die ontstond. Zijn populairste ‘productielijn’ bestond uit de gezichtjes op de Egmonden.

Zelf

In zijn Officieren van de Oude Schutterij in een landschap uit 1613 plaatste hij de schutters van de Alkmaarse oude schutterij in de open lucht, als het ware tijdens een bedrijfsuitje. Dit maakt het schuttersstuk uniek in de Nederlandse schilderkunst. In het midden schilderde Van der Heck zichzelf en zijn vrouw Cecilia.

De rijk geïllustreerde publicatie bij de tentoonstelling door Christi Klinkert en Alice Taatgen, Claes Jacobsz van der Heck (ca. 1578-1652). Een Alkmaarse schilder in de Gouden Eeuw, is voor €19,95 verkrijgbaar in de museumwinkel.