Archief per maand:
Archief per jaar:

Ellory, Deaver en Fielding

Een koffer vol spannende boeken 5

Drie gerenommeerde auteurs, drie boeken die hun prijs waard zijn. Maar let op: niet iedereen zal ze alle drie even leuk/goed/mooi vinden. Want dat is wat dit trio onderling onderscheidt: hun eigenheid, lees eigen stijl of subgenre.  

Deaver mocht wijlen Ian Fleming opvolgen om de James Bond-goudmijn open te houden. Voor liefhebbers van actie, spektakel, verre landen, snelle auto’s, mooie vrouwen. Ellory kreeg dit jaar van mij vijf sterren in de Detective & Thrillergids voor ‘Een mooie dag om te sterven’, maar voorheen deed deze gozer  ook al mooie dingen. Wie van inhoud houdt, van prachtige volzinnen, van stevige karakters, moet bij hem zijn.  Tenslotte Fielding, zoals ik eerder schreef: ‘Elke thriller van haar is ouderwets goed’. Voor romantische geesten, die spanning aan kunnen tot het te wild wordt…

ARNO RUITENBEEK
Jeffery Deaver: Carte Blanche
Van Holkema & Warendorf
19,99 euro
007 blijft een dertiger, die in zijn eentje wereldbedreigende misdadigers lamslaat en aan hun ballen ophangt. Een milieubewuste afvalverwerker van Nederlandse afkomst en een lekker  wijf dat een voedselhulporganisatie runt spelen bijrollen in de gronde Bond-show. Ongeloofwaardig tot en met, zoals Bonds Bentley Continental GT die op naam wordt gezet van een  zogenaamde afvaltransporteur en waarmee de boeven worden achtervolgd. Een Golfje of Focus werkt dan echt veel beter en als het groot en onbenullig moet, kan het nog een Hyundai worden, maar een slagschip van meer dan drie ton euri? Anderzijds: niemand maalt blijkbaar om de overkill aan fantasie, getuige de verkoopcijfers van boeken, films en gadgets met 007 er op.

R.J. Ellory: Een stil geloof in engelen

De Fontein
12,50 euro
Om stil van te worden, zo ingetogen en tegelijk zo uitgesproken is deze werkelijk literaire thriller over een seriemoordenaar en –verkrachter van kleine meisjes. Veel verdachten, zelfs de hoofdpersoon, Joseph Vaughan die we zien opgroeien en schrijver worden. De bekrompenheid van het Amerikaanse platteland is voelbaar op elke pagina. Een topper, wiens maffia-epos ‘een volmaakte vendetta’ in geen enkele boekenkast mag ontbreken.

Joy Fielding: Blind vertrouwen

Van Holkema & Warendorf
17,99 euro
Canadese vrouw die in scheiding ligt, maakt in eentje tweede huwelijksreis naar land van (bijna) ex-mans familie Ierland. Denkt haar sinds twee jaar vermiste dochter te zien in Cork en begint dan, met hulp van dubieuze mannen die verliefd op haar zijn, aan haar eigen ‘Opsporing verzocht’. Suikerzoet, een van de mindere Fieldings. Maar altijd nog goed genoeg, want knappe intriges zijn haar handelsmerk.