Archief per maand:
Archief per jaar:

En nu nog het openbaar vervoer en de paspoorten…

Gratis koffie in justitiepaleis Haarlem

De koffie in de Haarlemse gerechtsgebouwen is sinds deze week gratis. De reden? De baten wegen niet tegen de kosten op.
Tot eind januari kostte een espresso, capucchino of chocolademelk uit de automaten in de Haarlemse rechtbank 20 eurocent. Advocaten, die ook op de rechtbank in Alkmaar moeten zijn, keken daar vreemd van op. Want in Alkmaar hoeft al lang niet meer betaald te worden voor warme dranken. En beide organisaties gaan toch samen? Waarom dan dat onderscheid, ook al is het klein?

De geruchtenmachine in de wandelgangen in het Haarlemse justitiepaleis aan de S. de Vrieshof draaide volop. Álkmaar heeft de eerste slag om de heerschappij gewonnen’. ‘Eindelijk denken ze in Haarlem aan de minder draagkrachtigen’. ‘Het is een pleister op de wonde, omdat zaken vaak uren uitlopen en je niets anders kunt doen dan koffiedrinken’.
De voorlichting van de rechtbank maakt korte metten met die sappige verhalen. Het gaat om doelmatigheid. ,,De administratieve verwerking van de inkomsten kostte meer dan we aan inkomsten uit de automaten hadden”, aldus de woordvoerster. Kortom, ‘onze’ gratis koffie levert de rechtbank een besparing op. Tijd om naar gratis openbaar vervoer en dito paspoorten te kijken, met al die papieren rompslomp die een en ander met zich brengt.