Archief per maand:
Archief per jaar:

Energieverbruik nu openbaar

Verbruiksgegevens nu openbaar. Foto: commons.wikimedia.org

Verbruiksgegevens nu openbaar. Foto: commons.wikimedia.org

Alle regionale energienetbeheerders publiceren sinds deze week op hun eigen website de gemiddelde jaarverbruiksdata van hun klanten. Deze gegevens zijn geanonimiseerd en samengevoegd, zodat ze niet naar individuele huishoudens herleidbaar zijn.

Dat meldt Netbeheer Nederland.

 

Marktpartijen en lokale energie-initiatieven kunnen deze verbruiksinformatie combineren met andere data, zoals bijvoorbeeld gegevens van het kadaster, waardoor ze groepen klanten kunnen benaderen met producten en diensten op het gebied van energiebesparing. Het doel hiervan is het verminderen van het energieverbruik in Nederland. Verstrekkingn van de verbruiksdata is een van de onderdelen uit het Nationaal Energieakkoord waarin is afgesproken om jaarlijks 1,5 procent energie te besparen.

Marktkansen

In het energieakkoord is voorgesteld om informatie die nuttig is voor de energietransitie, vanuit de netbeheerders actief openbaar te maken. De data is voor heel het land beschikbaar en kan door marktpartijen gebruikt worden om huishoudens te wijzen op de mogelijkheden van controle- en besparingsdiensten. Dit geeft nieuwe mogelijkheden om energie te besparen. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de nationale energiebesparingsdoelen. Tegelijkertijd vergroot dit de economische bedrijvigheid en biedt het kansen voor ondernemers om diensten en producten op dit gebied aan te bieden.

De verbruiksdata zijn beschikbaar op postcodeniveau en zijn vooral bedoeld voor marktpartijen en lokale energie-initiatieven. De informatie kan ook gebruikt worden door mensen die het verbruik van hun wijk of postcode willen vergelijken met andere postcodes. De verbruiksdata staan op de websites van de regionale energienetbeheerders.