Archief per maand:
Archief per jaar:

Is er bewijs voor fraude van 30 miljoen dollar?

Door Arno Ruitenbeek

Het proces rond de boilerroomfraude met IB Capital is, twee jaar na de arrestaties van de hoofdverdachten, nog lang niet voorbij. Haarlemmer Emada E. (35) en Michel G. (42) uit Winterswijk zouden beleggers voor 30 miljoen dollar hebben opgelicht, maar zoals een advocaat al meteen zei: ‘Bewijs is er niet.’ Zou hij gelijk krijgen?

Zulke oplichtingspraktijken beginnen met gehaaide verkopers, die bellen naar potentiële beleggers om ze te interesseren te investeren in waardeloze of nepaandelen. Zij brengen hun ‘slachtoffers’ het hoofd op hol met overtuigende verkooppraatjes dat er grote winsten zijn te behalen. Omdat er veel achtergrondgeluiden te horen zijn, zoals rinkelende telefoons en schreeuwende verkopers (de boilerroom), wekt de organisatie de indruk dat het om een echt eerlijk bedrijf gaat en om belangrijke handel gaat en dat je snel moet beslissen, want anders zijn de aandelen al verkocht.

900 beleggers in Nederland, maar voornamelijk Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Australië trappen in de snelle babbels van, volgens het openbaar ministerie, E., G. en hun vazallen. Zij handelen vanuit de boilerroom die de naam IB Capital draagt. Het internetbedrijf van de Nederlanders doet in beleggingen in vreemde valuta. De beleggers storten voor bijna 37 miljoen euro aan Amerikaanse dollars en Britse ponden op de ING-rekening van IB Capital.

D-day

Volgens het OM hebben de verdachten een plan bedacht om, als de rekening goed gevuld is, toe te slaan. D-day is 15 mei 2012. Die dag zien de beleggers op de site 30 miljoen dollar van de inleg verdwijnen. E. cs maken hen wijs dat er verlies is geleden. In werkelijkheid, aldus de beschuldigingen, steken de heren het geld in eigen zak. Ze sluizen de miljoenen weg naar onder meer Belize (waar E. een bedrijf heeft) en Hongarije (waar G. al vier jaar een woning bezit). Ook worden er dure auto’s zoals een Audi Q7 en Porsche Cayenne van aangeschaft.

De fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst Fiod/ECD grijpt relatief snel in, na een melding van de autoriteit financiële markten (AFM). Deze zogeheten snelle interventieservice is toegepast om te voorkomen dat meer geld kan verdwijnen en nieuwe beleggers worden gedupeerd. E.  wordt in september 2012 opgepakt. G. twee maanden later. Fiod en OM leggen bovendien beslag op binnen- en buitenlandse bankrekeningen, waarop ongeveer dertien miljoen euro staat, de Porsche, Audi en sieraden, horloges en merktassen en –schoenen van E. en zijn vriendin.

Inbeslagname Porsche en Audi bij fraudeverdachte. (Foto: OM)

Inbeslagname Porsche en Audi bij fraudeverdachte. (Foto: OM)

Op de eerste zitting bij de Haarlemse rechtbank in februari 2013 ontkent de Haarlemmer de fraude. G. zwijgt en heeft daar volgens advocaat Gerard Spong groot gelijk in: ,,Laat het OM maar met bewijzen komen.” Dat lukt niet erg, voegt Spong er cynisch aan toe: ,,Er wordt al vijf maanden onderzoek gedaan, maar de officier van justitie raakt steeds meer de weg kwijt in het valutamoeras.”

Hebzucht

Er valt ook niets te bewijzen, want de verdachten hebben volgens de verdediging niets fout gedaan. Spong: ,,De beleggers konden van minuut tot minuut de handel volgen. Ze konden elk moment stoppen, maar deden dat niet. Omdat dat is wat er mis is in deze zaak: hebzucht. Men wilde veel meer hebben, verliest en begint dan de mekkeren.”

E. en G. moeten daarom direct vrij komen, aldus de raadslieden. Op dat moment faalt dat verzoek, inmiddels loopt het duo alweer enige tijd frank en vrij rond. Vanmiddag zijn ze de rechtszaal binnen gekomen langs dezelfde weg die een aantal gedupeerden gaan. Wat er besproken is, blijft ongewis. De rechters sluiten de deuren voor de pers: besloten behandeling, geen nadere mededelingen. Gaat ongetwijfeld over enkele maanden verder, het derde jaar in.

De verdachten hebben wel de schijn tegen. E. is voor de derde keer betrapt op dit soort fraude. Voor IB Capital was er Investment Services/Immo Fix, dat in 2006 met nepobligaties bijna vier miljoen euro inpikte van Nederlandse beleggers. Daarvoor haalde boilerroom FX Nevis in 2005 miljoenen euro’s op.