Archief per maand:
Archief per jaar:

Erbudak zou miljoen hebben weggesluisd

Oud-bestuurder van het Slotervaartziekenhuis Aysel Erbudak wordt ervan verdacht ruim een miljoen euro aan zorggeld van het ziekenhuis te hebben weggesluisd.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt. De 47-jarige Erbudak, zou met een, niet bij name genoemde 65-jarige man en een 44-jarige man zou de vrouw in 2008 twee valse facturen bij het ziekenhuis hebben ingediend. Het geld dat hiermee werd binnengehaald zouden de verdachten in eigen zak hebben gestoken.

De fiscale en economische opsporingsdienst Fiod/ECD is in het najaar van 2013 begonnen naspeuringen te doen naar Erduks cs. Begin mei zijn invallen gedaan in twee woningen en een bedrijf van de verdachten. Daarbij is administratie in beslag genomen.

Het trio wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Na het onderzoek beslist het OM of vervolging wordt ingesteld. Wanneer dat gebeurt kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Erbudak zegt tegen de NOS dat uit het onderzoek zal blijken dat ze niets onrechtmatigs heeft gedaan. Het miljoen dat ze onttrok is volgens de NOS opgegaan aan een mislukt project.

Ze wilde, aldus de omroep, een stuk grond in Turkije kopen voor tien miljoen euro. Het miljoen van het ziekenhuis zou zijn gebruikt als bankgarantie. Toen ze de rest van het geld niet rond kreeg, verloor ze het miljoen. Een woordvoerder van het openbaar ministerie zegt hierover dat nog wordt onderzocht waar het geld aan is besteed.

Het Slotervaart werd in 2006 door Erbudak en haar zakenpartner Jan Schram overgenomen, waardoor het als eerste algemene ziekenhuis in Nederland volledig in particuliere handen kwam. Het ziekenhuis werd inzet van een machtsstrijd tussen Erbudak en de erven van Schram, nadat die in 2012 was overleden. Ook dit onderzoek is onderdeel van die machtsstrijd, stelt Erbudak tegen de NOS. Begin dit jaar werd het ziekenhuis na lang gesteggel overgenomen door zorgondernemer Loek Winter.