Archief per maand:
Archief per jaar:

‘Erfenis’ van Paolini nu in de boekhandel verkrijgbaar

Auteur overmand door emoties bij laatste boek over ‘Eragon’

Door Glenn en Arno Ruitenbeek
Oudorp – ‘Erfenis, het langverwachte slotakkoord van de Erfgoedserie over Eragon de drakenrijder, is nu verkrijgbaar in de boekhandel. Wij interviewden de 28-jarige fantasy-auteur Christopher Paolini, kort voordat de Nederlandse vertaling (22,95 euro, uitgever de Boekerij) gereedkwam.
Amerikaan Christopher Paolini (1983) begon met het schrijven van zijn debuutroman ’Eragon’ – het eerste deel van de Erfgoedserie – toen hij vijftien jaar oud was. Zijn ouders besloten het boek in eigen beheer uit te geven.
Het werd opgepikt door een uitgeverij, waarna het boek pas echt doorbrak. Daarna verschenen ‘Oudste’ en ‘Brisingr’. Ook daarin neemt Paolini ons meer naar Alagaësia, naar een wereld vol verrassingen.
De Erfgoedreeks is inmiddels de succesvolste fantasyserie van deze eeuw. Wereldwijd zijn van de vorige drie delen van de Erfgoedreeks in totaal meer dan 60 miljoen exemplaren verkocht. ‘Eragon’ is ook verfilmd.
1.   Zullen de relaties tussen Eragon en Arya en en de Elfen, Dwergen en Mensen volledig ontwikkelen? Of blijft er genoeg ruimte voor de lezers, om hun fantasie de vrije loop te laten?
De lezers zullen de grootste mysteries en vragen opgelost zien in ‘Erfenis’. Toch eindigt geen enkel verhaal helemaal. Ik denk dat de lezers inderdaad zelf kunnen bedenken en ontdekken, hoe de wereld van Eragon zich zal ontwikkelen na het laatste deel. Ik moet zeggen, dat de ontwikkelingen in de relatie tussen Eragon en Arya zelfs mij verbaasd hebben.
2.  Er zijn verschillende plots in deze reeks. Hoe kreeg u het voor elkaar deze zo vloeiend in elkaar over te laten lopen?
Ik werk de intriges gedetailleerd uit, voordat ik zelfs begin met het schrijven van een verhaal. Ik vergelijk het schrijven van boeken graag met componeren. Noten, melodie, ritme, instrumenten: heb je dat eenmaal, dan kun je bezig gaan met het perfectioneren van het idee. Componeren terwijl je muziek maakt, is niet te doen. Ik besteed dan ook veel tijd aan het bedenken van de structuren van mijn boeken, voordat de eerste letter op papier staat (of op het scherm, zoals het eigenlijk is).
3.  Moeten we wederom een geliefd personage zien sterven?
Een aantal, maar ik kan natuurlijk niet verklappen wie. Laat ik het er op houden dat ‘Erfenis’ gevuld is met actie, opwinding, en volgens mij zeer ontroerende momenten. Als auteur van deze quadrologie, was het mijn doel om de lezers zowel te verbazen als voldoening te geven. Ik hoop dan ook, dat ‘Erfenis’ een passend eind is van de Erfgoedserie.
4. Was het moeilijk, om een eind te maken aan het verhaal, en onze held gedag te zeggen?
Het was erg zwaar. Ik wist echter al langere tijd dat er een dag zou komen, dat ik afscheid zou moeten nemen van Eragon, en de wereld waarin hij leeft. Het was zelfs zo, dat toen ik de laatste pagina schreef, ik werd overvallen door emoties. Ik trilde, alsof ik griep had.
5.      Betekent ‘Erfenis’ het einde van de verhalen of Alagaësia?
Er is altijd de mogelijkheid om terug te keren naar Alagaësia, ergens in de toekomst. Ik heb er per slot van rekening heel veel tijd en moeite in gestopt, om die wereld te creëren. Ik zou het niet kunnen, om hem voor altijd te verlaten.
Dat gezegd hebbende, wil ik wel duidelijk maken, dat ik in de nabije toekomst niet terugkeer naar Alagaësia. De afgelopen tien jaar heb ik nagedacht over veel verschillende verhalen, in verschillende genres, die ik graag zou willen proberen te schrijven. Hopelijk zullen de fans die verhalen net zo leuk vinden als de boeken over Eragon en zijn vrienden.