Archief per maand:
Archief per jaar:

Erfrechtprobleem.nl nieuwe site van ‘knokkers in de rechtszaal’

Door Arno Ruitenbeek

“Een erfenis kan een bron van conflicten zijn. Vaak draait het uit op een juridische procedure, en heb je een gespecialiseerde advocaat nodig, die bovendien een knokker in de rechtszaal is. Dan kom je bij ons uit”, aldus Geertjan van Oosten, van het gelijknamige advocatenkantoor in Amsterdam dat onlangs www.erfrechtprobleem.nl lanceerde.

Geertjan van Oosten: knokken in rechtszaal.

Geertjan van Oosten: knokken in rechtszaal.

Van Oosten (1970) is bij de meesten bekend als een strafpleiter van het hoge niveau van Anker en Spong. Maar hij en zijn kantoorgenoten hebben meer noten op hun zang: familie-, ondernemings-, bestuurs- en vastgoedrecht bijvoorbeeld. Onlangs zijn ze begonnen met de ontginning van een markt die recentelijk grote veranderingen heeft ondergaan: het erfrecht.

Ernstig

Via www.erfrechtprobleem.nl proberen Van Oosten cs erfgenamen of legatarissen bij te staan in dit complexe rechtsgebied. “De keuzes die ze moeten maken, op een moment dat ze helemaal niet uitkomt, hebben soms ernstige consequenties”, zegt Van Oosten. “Vaak zijn ze samen met anderen tot een erfenis gerechtigd en komen zeer niet uit. Naast zakelijke en juridische aspecten spelen emoties een belangrijke rol.”

“En in tegenstelling tot wat menigeen denkt, heb je dan weinig tot niets aan notarissen of executeurs-testamentair. Ze verschaffen niet of onvoldoende informatie, brengen onnodige kosten in rekening .” Voor erfrechtproblemen moet je bij èchte specialisten zijn, weet Van Oosten. “Doorgewinterde procesadvocaten zoals wij, dus, die weten hoe te handelen als de rechter er zich mee gaat bemoeien. Die het hoofd koel houden, maar wel gevoel hebben voor menselijke verhoudingen en voorkomen dat het conflict uit de hand loopt.”

Veel vragen aan Van Oosten Advocaten, gevestigd aan de Vondelstraat in Amsterdam-Zuid, gaan over een onderneming in een nalatenschap. “Een emotioneel beladen terrein, dat ingewikkelde juridische problematiek kent. Vaak zijn er meerdere erfgenamen en wil of kan maar een van hen het bedrijf voortzetten. Als er onderling geen overeenstemming wordt bereikt over wie dat moet worden, over de waarde van het bedrijf en de manier waarop en de termijn waarbinnen hij of zij moet afrekenen met de overige erfgenamen, moet de rechter de knopen doorhakken.”

Overbedeling

“ Veelal is er sprake van aanzienlijke overbedeling en dus grote schulden en vorderingen over en weer. In sommige gevallen kan de rechter zelfs bepalen dat een overbedeling van een van de erfgenamen niet hoeft te worden afgerekend. Dit is kortom een juridisch en emotioneel mijnenveld, waarbij onze hulp onontbeerlijk is.”

Van Oosten heeft nog een dringend advies aan erfgenamen. “Wacht niet te lang om ons in te schakelen. Een kort telefoongesprek met een van onze erfrechtadvocaten, eventueel via www.erfrechtprobleem.nl, zal meestal voldoende zijn om in te schatten of het nodig en zinvol is van onze diensten gebruik te maken. Wij zijn niet bevreesd voor ingewikkeld cijferwerk en als dat nodig is werken wij samen met gespecialiseerde accountants, fiscalisten en notarissen. Over eventuele kosten wordt op voorhand goed overleg gepleegd, zodat niemand voor verrassingen komt te staan.”

Tenslotte: “Onze ervaring is dat emotionaliteit niet in kosten te vertalen is: cliënten stappen liever naar de rechter om hun gelijk te halen dan dat ze naar de centen kijken.”

Gerd

Gerd van Atten.

Aleid van der Maten.

Aleid van der Maten.