Archief per maand:
Archief per jaar:

Ernstige gehoorschade bij slachtoffer

Hoogste werkstraf voor afsteken mortierbom in Alkmaar

door arno ruitenbeek
Alkmaar- De economische politierechter heeft Sebastiaan O. (30) uit Alkmaar gisteren veroordeeld tot de hoogste werkstraf van 240 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Op 6 juli van het vorig jaar stak hij in het, door de WK voetbal erg drukke centrum van Alkmaar een mortierbom af. Een omstander liep ernstige gehoorschade op door de enorme knal.
Het Waagplein was afgeladen met voetbalfans, die net Nederland de halve finale met 3-2 hadden zien winnen van Uruguay. O. bracht het zware, illegale vuurwerk aan de waterkant van het plein tot ontploffing, zonder de omstanders te waarschuwen. Velen schrokken zich een rotje.
Dat slechts een pleinbezoeker letsel opliep, mag dan ook een wonder heten. De gehoorproblemen door de mortierbom bij deze 26-jarige man zijn zo groot, dat hij voor 50 procent afgekeurd is voor zijn werk. De veroordeelde moet hem 4450 euro schadevergoeding betalen.
O. had in juli 2010 nog vier mortierbommen in bezit, in Alkmaar en Bergen. Dat nam de officier van justitie mee in haar eis: 240 uur onbetaalde arbeid (of 120 dagen zitten, als hij de werkstraf niet afmaakt) en twee maanden cel als hij binnen twee jaar opnieuw een misdrijf pleegt. De rechter nam deze zware straf integraal over. Andere bezitters van dit gevaarlijke knaltuig zijn nu gewaarschuwd.