Archief per maand:
Archief per jaar:

Ex-bedrijfsleider moet Schouten ruim 42 mille betalen

Een ex-bedrijfsleider moet Schouten Techniek in Zwaag ruim 42 mille betalen. De rechter vindt bewezen dat de man geheime documenten van zijn voormalige werkgever openbaar heeft gemaakt.

Na een reeks functioneringsklachten is de, in Heerhugowaard woonachtige werknemer bedrijfsleider af. Op 1 mei 2014, als hij in een lagere functie moet beginnen, kopieert hij honderden vertrouwelijke bedrijfsdocumenten op een usb-stick. Niemand heeft iets in de gaten, ook niet als hem een jaar later definitief de deur wordt gewezen, omdat hij privégoederen heeft gekocht op rekening van Schouten. Wel krijgt hij voor 23 jaar trouwe dienst 80.000 euro mee als ontslagvergoeding.

Facturen

In februari 2016 beginnen hij en een Alkmaarse installatie-expert een adviesbureau. De samenwerking ploft al na een paar weken, omdat de Heerhugowaarder klanten en de echtgenote van de bureau-eigenaar onbeschoft behandelt. Als zijn kortstondige partner is vertrokken, ontdekt de expert op de computer een berg notulen van vergaderingen, calculaties, offertes, facturen, klant- en loongegevens van Schouten.

De West-Friese onderneming neemt Hoffmann Bedrijfsrecherche in de arm, dat na uitgebreid onderzoek komt tot de eenduidige conclusie dat de ex-bedrijfsleider de geheime stukken heeft ‘gebruikt’ voor het Alkmaarse bureau en om opdrachten binnen te slepen van klanten van Schouten. Dat zijn respectievelijk een overtreding van het geheimhoudingsbeding en van het relatiebeding.

Boetes

De boetes daarvoor zijn opgeteld 19.000 euro. Verder dient de veroordeelde de kosten voor de inschakeling van Hoffmann, bijna 21.000 euro, te betalen. Eveneens draait hij op voor de proceskosten van Schouten: 2400 euro.  

Volgens Schouten was er sprake van bedrog en verduistering. Daar is opzet voor nodig, aldus de rechter en die constateert dat Schouten niet kan aantonen dat er een vooropgezet plan tot misleiding was. Daarom mag hij de ontslagvergoeding van 80 mille houden. Schouten had in totaal 165.000 euro geëist en beslag gelegd om de woning en de bankrekening van de beklaagde.