Archief per maand:
Archief per jaar:

Ex-bedrijfsleider Schouten beschuldigd van bedrog

Schouten Techniek in Zwaag beschuldigt zijn ex-bedrijfsleider van bedrog. Uit rechercheonderzoek is gebleken dat hij honderden vertrouwelijke bedrijfsdocumenten heeft verduisterd. Bij de rechter is betaling van 160.000 euro geëist.

Het ‘ernstige vergrijp’, zoals Schoutens advocaat G. Voss het tijdens de kantonzitting in Alkmaar noemt, komt in het voorjaar bij toeval aan het licht. De, in Heerhugowaard woonachtige voormalig bedrijfsleider is met slaande deuren vertrokken bij de VOF, die hij slechts enkele weken daarvoor heeft opgezet met een adviesbureau in de kaasstad.

Vooral ’s mans bejegening van klanten en de echtgenote van de bureau-eigenaar – zij doet de administratie van de VOF – hebben tot de zeer snelle en bepaald onprettige beëindiging van de samenwerking geleid. De eigenaar van dat bureau veegt de scherven bijeen; zo probeert hij onder meer de, voor de vennootschap onder firma aangeschafte computer te schonen.

Alarmbellen

Hij ontdekt dan een digitale vracht aan geheime informatie van en over Schouten. Zijn belletje naar de onderneming in Zwaag doet daar alle alarmbellen rinkelen. De Heerhugowaarder, die 23 jaar een sleutelrol bij Schouten vervulde en toegang had tot alle vertrouwelijke stukken, blijkt die te hebben gekopieerd en meegenomen na zijn ontslag. Notulen van vergaderingen, calculaties, offertes, facturen, klant- en loongegevens: alles ligt open en bloot.

Hoffmann Bedrijfsrecherche gaat na hoe dit heeft kunnen gebeuren. Raadsman Voss schildert de  gang van zaken aan de rechter: na een reeks van klachten over zijn functioneren is de beklaagde van zijn bedrijfsleiderspositie gehaald. In alle vroegte van de ochtend van 1 mei 2014, als hij in zijn lagere functie moet beginnen, kopieert hij de honderden vertrouwelijke documenten op een usb-stick.

Ruim een jaar later is de arbeidsrelatie tussen Schouten en hun werknemer definitief verstoord. Hij zou privégoederen hebben gekocht op kosten van het bedrijf. De ex-bedrijfsleider verdwijnt door de achterdeur, echter wel met een vaststellingsovereenkomst waaraan een ontslagvergoeding is gekoppeld. Die ligt volgens Voss een paar duizend euro boven de wettelijke transitievergoeding van 75.000 euro.

Ook na zijn ontslag is de verduistering doorgegaan, aldus het rechercherapport. Zijn dochter, die ook bij Schouten werkt, heeft op 1 december 2015 gegevens van de baas gekopieerd. Volgens de vrouw zou haar vader haar vier of vijf keer hebben gevraagd dit kunstje te flikken. Minstens zo erg, aldus Voss, is dat de ‘bedrieger’ het concurrentie- en relatiebeding heeft geschonden door minstens zeven vaste en grote klanten van Schouten te benaderen voor opdrachten. Dat heeft hem zeker een klus opgeleverd.

Voor al deze zeer schadelijke activiteiten zou hij 85.500 euro aan boetes moeten betalen. Daarnaast eist Schouten terugbetaling van de ontslagvergoeding. Op de woning en de bankrekening van de man is beslag gelegd.

Naslagwerk

De beschuldigde werpt alle schuld ver van zich. Hij heeft vertrouwelijke informatie alleen gekopieerd als naslagwerk. ,,Bij de start van de VOF kwam het van pas, dan hoef je het wiel niet meer uit te vinden. Ik heb ze niet openbaar gemaakt, dat heeft de Alkmaarse adviseur gedaan.” De benaderde klanten kent hij, daar heeft-ie die het naslagwerk niet voor nodig. Hij steelt geen klanten of opdrachten, want hij is slechts adviseur en Schouten installateur. Zijn advocate N. Schaap stelt dat de Alkmaarse adviseur en zijn echtgenote haar cliënt kapot willen maken. Tegen hen loopt een bodemprocedure.

De rechter doet op 4 januari uitspraak. Dat kan echter, in verband met de feestdagen, een paar dagen later zijn.